LTO%3A+blijf+onze+export+steunen
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO: blijf onze export steunen

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) wil dat handelsmissies vooral aandacht geven aan export van kennis en technologie. LTO Nederland stelt dat dat niet ten koste mag gaan van de promotie van 'gewone' land- en tuinbouwproducten.

In de Tweede Kamer maakte Van Dam gisteren duidelijk dat de Nederlandse agrarische export op de langere termijn bijgestuurd moet worden. Tijdens de recente handelsmissie naar Japan vormden kennis, innovatie en technologie al een 'sterke component'.

Vergroten afzetmarkt

De staatssecretaris verzekerde dat dat bij toekomstige missies alleen maar meer zal worden. Het vergroten van de afzetmarkt voor bijvoorbeeld groenten en fruit wijst Van Dam overigens niet af, zeker in situaties waarin sectoren het moeilijk hebben zoals recent naar aanleiding van de Russische boycot.

Hij wil de sector helpen een krachtiger positie te krijgen in de wereldmarkt, zei hij in de Kamer. Aan die toezegging zal LTO de bewindsman zeker houden, reageert voorzitter Maat.

Offensief exportbeleid

Hij is 'enigszins verbaasd' over de discussie in het parlement. 'Het exportbeleid van het ministerie van EZ was tot nu toe heel offensief. Ik ga er van uit dat de huidige staatssecretaris dat beleid voortzet.'

De agrarische sector voldoet aan de uitgangspunten die Van Dam noemde, benadrukt de LTO-voorzitter. 'Onze export is vooral op kwaliteit gericht. Juist daarom zijn we ook de tweede agrarische exporteur ter wereld geworden.'

Lof van Kamp

Maat voelt zich gesterkt door de lovende woorden van minister Henk Kamp (EZ) over de nieuwbouw van Danone in Cuijk, gericht op export van babymelkpoeder. ‘Het kabinet hecht dus waarde aan de export van land- en tuinbouwproducten.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer