‘Bouwen op eigen risico’

Vooral de luchtwasser met horizontaal waspakket maakte indruk op zijn dorpsgenoten. ‘Veel mensen hebben toch een ander beeld van zo’n luchtwasser’, valt Gerrekens op. ‘Een verkeerd beeld, nota bene. Nu ze er een van dichtbij hebben gezien, vertrouwen ze er wel op dat het goed komt met de geur en stof.’
Dat burgers zich zorgen maken als een bedrijf uitbreidt, verbaast Gerrekens geenszins. ‘Dat is heel begrijpelijk. Het is moeilijk mensen ervan te overtuigen dat de situatie qua stof en geur verbetert, ondanks de uitbreiding. Dat moeten ze toch met hun eigen ogen zien.’
Daarom is Gerrekens blij dat zijn buurtbewoners in zo’n groten getale naar de open dag zijn gekomen. Helaas blijft er volgens Gerrekens een groep die zich niet door feiten en cijfers laat overtuigen.

Bezwaren

De stal staat er, maar dat ging niet zonder slag of stoot. ‘Ik ben al sinds 2010 bezig met mijn bedrijfsontwikkelplan. Het begon allemaal met de milieuvergunning. Daar kwamen wat bezwaren op, van een harde kern van zo’n tien gezinnen, voor negentig procent geen oorspronkelijke Reijmerstokkers’, vertelt Gerrekens. ‘Alle 16 bezwaarpunten zijn door de Raad van State van tafel geveegd. Daarna hebben ze hun pijlen op de bouwvergunning gericht.’
Gerrekens verwacht ook hier weinig succes voor de bezwaarmakers. ‘Ik voldoe aan alle eisen en als ik moet gaan wachten tot al die processen zijn afgerond, ben ik weer twee jaar verder.’

Groeien of stoppen

Veel mensen in zijn omgeving vragen zich echter af waar Gerrekens nog aan begint. Op zijn 58-ste zonder opvolgers nog beginnen aan zo’n uitbreiding. Voor Gerrekens daarentegen is het een logische stap. ‘Het is groeien of stoppen, zo simpel is het.’ En stoppen is voorlopig geen optie. ‘Ik wil door met het bedrijf en vind dat het daarvoor up-to-date moet zijn.’
Het bedrijf van Gerrekens telt op dit moment 60.000 legkippen en 30 hectare akkerbouw, bestaande uit 8 hectare bieten, 5 hectare wintertarwe en de rest korrelmais. Die laatste twee zijn voor eigen gebruik.
Voor de particuliere eierverkoop heeft hij een pakstation dat 25.000 tot 30.000 eieren per week verwerkt. De rest van de eieren zijn voor de handel via zijn huisverkoop.
Voor de nieuwe stal verbouwde Gerrekens een stal uit 1996. ‘Die voldeed niet aan de ammoniaknormen voor het aantal kippen dat erin moest. Technieken als de luchtwasser zijn de enige manier om nog wat te kunnen op een locatie als de mijne. De enige manier om binnen mijn ammoniakrechten meer dieren te houden, is de uitstoot beperken’, vertelt de ondernemer.
Hij koos voor een luchtwasser met een horizontaal waspakket. In combinatie met de lage luchtsnelheid en de grote hoeveelheid water die wordt rondgepompt, is dat volgens Gerrekens voor zijn bedrijf de beste oplossing.
‘Bovendien wordt de lucht niet de wasser in geduwd, maar door onderdruk in de drukkamer wordt de lucht de stal uit gezogen’, legt hij uit. ‘De ventilatoren staan op het dak, in plaats van tussen de wasser en de kippen in.’ De luchtwasser kan op warme dagen tot 275.000 kuub lucht per uur verplaatsen.

Snavelkappen

De twee-etagestal - elke etage bestaand uit vijf rijen - is volledig uitgerust met energiezuinige ledverlichting. Het is Gerrekens echter niet alleen om de energiebesparing te doen.
‘Hiermee loop ik vooruit op het verbod op snavelkappen dat in 2018 ingaat. De ledverlichting is in te stellen in alle kleuren van de regenboog. Kippen kunnen agressief worden als ze bloed zien. Rode ledverlichting maskeert eventueel bloed. Groene verlichting werkt dan weer kalmerend voor de dieren’, legt hij uit.
Daarnaast houdt Gerrekens de kippen bezig met een graanstrooisysteem. Voor het voeren gebruikt hij een spiraalvoersysteem in plaats van de vroegere sleepketting.
De volièrestal werkt overigens volledig geautomatiseerd. Van de luchtwasser tot het voersysteem, de mestafvoer, de eierbandjes die de systeemeieren afvoeren en de palletiseerder. ‘Dat ik door wil met mijn bedrijf wil niet zeggen dat ik altijd even hard wil blijven werken’, stelt Gerrekens. ‘Waar de techniek een handje kan helpen, maak ik daar graag gebruik van. Met deze grondige vernieuwingen kan ik weer een fiks aantal jaren vooruit.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer