Technologie en data sleutels tot succes

'Jullie worden een kennisintensieve sector en een proeftuin voor de rest van de wereld.' Dat zei Emile Aarts, rector magnificus van de Universiteit van Tilburg, tijdens het ZLTO Congres in Den Bosch.

Technologie+en+data+sleutels+tot+succes
© Eljee Bergwerff

Aarts hield tijdens het ZLTO Congres een inleiding over het groeiende belang van data en datascience. Hij gaf in zijn inleiding nieuws weg over de nieuw te realiseren masteropleiding voor 2000 studenten 'ondernemerschap in datascience'.

De opleiding is een samenwerking van de universiteiten van Eindhoven en Tilburg, gemeente 's-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant. Volgens Aarts wordt Agri en Food een van de hoofdthema's binnen de opleiding.'

Boeren hebben oplossing

Het thema van het congres was Tech en Touch, oftewel het belang van technologie én de sociale kant van de land- en tuinbouw. ZLTO voorzitter Hans Huijbers stelde in zijn inleiding dat boeren en tuinders een oplossing hebben voor veel maatschappelijke vragen die de samenleving aangaan en die de sector zelf betreffen. 'Technologie met het echte verhaal van boer en tuinder is een 'gouden' combinatie'.

Huijbers gaf aan dat boerenbedrijven veel meer functies vervullen dan alleen voedselproductie. Hij noemde dat het gemengd bedrijf van de toekomst. 'Voedsel, maar ook energie, beleving, landschap en natuur, zorg en leefbaarheid. En als je daar de klimaatdoelen aan toevoegt, is de stelling dat wij een oplossing hebben voor vele maatschappelijke vragen een stelling die klopt en waar te maken is', aldus Huijbers.

'Eigenlijk zijn wij als boeren en tuinders het prototype van een innovator en vernieuwer. Dat zit in de aard van onze ondernemers. Daarmee zijn we ook de snelst verduurzamende sector van alle economische sectoren.'

Innovatievouchers

ZLTO directeur Elies Lemkes-Straver maakte bekend dat initiatieven van leden in aanmerking kunnen komen voor een ZLTO Innovatievoucher, per stuk goed voor 1000 euro en toegang tot kennis en een groot netwerk via ZLTO. 'ZLTO investeert volop in innovaties bij leden op het erf. Innovaties zijn onmisbaar voor de vernieuwingskracht van de sector', lichtte Lemkes-Straver het idee erachter toe.

Innovatie is volgens haar de sleutel voor ondernemen. 'Stil staan is achteruit gaan. Uiteindelijk gaat het om slimme oplossingen die economisch en maatschappelijk zoden aan de dijk zetten. Daarvoor moet je bij boeren en tuinders zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer