Miljoenen+mondiaal+onderzoek+CO2%2Duitstoot
Nieuws
© EZ

Miljoenen mondiaal onderzoek CO2-uitstoot

Nederland draagt in ieder geval 2 miljoen euro bij aan onderzoek om snel duidelijkheid te krijgen over wat de uitstoot van CO2 wereldwijd kost.

Dat moet leiden tot het sneller bereiken van mondiale klimaatneutraliteit, maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur & Milieu gisteren bekend op de klimaattop in Parijs.

'Verstoppertje spelen is niet meer mogelijk met een mondiale prijskaart van CO2. Nederland draagt met 2 miljoen euro graag bij aan deze openheid.'

Kosten

Dat onderzoek laat volgens Dijksma precies zien wat de kosten voor bedrijven en hun investeerders zijn, waardoor het verplaatsen van bijvoorbeeld productie minder aantrekkelijk zal zijn.

'Bovendien wordt zo sneller gekozen voor alternatieve vormen die geen of minder uitstoot veroorzaken.'

Mechanismen

In verschillende regio's in de wereld ontwikkelen zich inmiddels mechanismen om de prijs van CO2-uitstoot te bepalen, geeft de bewindsvrouw aan.

'Om deze aan elkaar te koppelen en om regio's die nog geen systeem hebben voor het beprijzen van uitstoot te helpen zo'n systeem te ontwikkelen, neemt de Wereldbank het initiatief voor de Carbon Pricing Leadership Coalition.'

Gastheer

Nederland heeft aangeboden bij de volgende bijeenkomst van deze CPLC in 2016 als gastheer op te treden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer