Cosun%3A+1+ton+bieten+per+leveringsrecht
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Cosun: 1 ton bieten per leveringsrecht

Voor elk leveringsrecht of -bewijs (LLB) mogen Nederlandse bietentelers vanaf 2017 1 ton suikerbieten leveren bij een suikergehalte van 17 procent.

Tijdens de eerste bietenvergadering deze week in Dronten gaf Rik Gengler van Suiker Unie namens coöperatie Cosun uitleg over de definitieve invulling van het toewijzingssysteem vanaf 2017.

Na het wegvallen van het bietenquotum mogen bietentelers suikerbieten leveren op basis van LLB's. Elke leveringsbewijs staat voor 1 ton suikerbieten met 17 procent suiker. Er geldt een leveringsplicht van 85 procent en de rechten zijn alleen verhandelbaar via Cosun.

Aantal LLB's

De kosten per LLB bedragen 5,50 euro, meldt Gengler. Uitgaande van de basisreferentie en hoeveelheid aandelen, rekent Cosun uit hoeveel LLB's een individuele teler nodig heeft. Uiteindelijk moet blijken of de storting op de huidige aandelen die een teler bezit voldoende is voor het betalen van het aantal LLB's.

Er zullen in de verrekening telers geld terugontvangen, maar ook die iets moeten bijbetalen. 'De verdeling van de LLB's levert Cosun per saldo geen geld op', verzekert Gengler.

Extra leveringsrechten

Met het uitgeven van de LLB's vraagt Cosun direct aan de bietentelers in hoeverre er interesse is voor de aankoop van extra leveringsrechten. De telers kunnen kiezen voor evenredig extra LLB's, meer dan evenredig extra LLB's of geen belangstelling om meer te leveren.

Cosun anticipeert hiermee op uitbreiding van het areaal suikerbieten in Nederland na 2017.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer