LTO: extra geld voor NVWA

'Ga voortvarend aan de slag met het plan van aanpak voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en trek daar extra geld voor uit. Maar de discussie mag in geen geval leiden tot hogere keuringskosten voor boeren en tuinders.'

LTO%3A+extra+geld+voor+NVWA
© Jan van Liere

Deze ultieme oproep heeft LTO Nederland woensdag gedaan aan de Tweede Kamer. Donderdag staat daar het debat over de NVWA op de agenda. Wat LTO betreft is het de hoogste tijd om de NVWA na tal van bezuinigingen en reorganisaties structureel te versterken.

Amendement

LTO is teleurgesteld dat het amendement Dijkgraaf (SGP) is verworpen bij de stemmingen. Daarin wordt voorgesteld om 10 miljoen euro toe te voegen aan het NVWA-budget.

Voor LTO is dit juist een stap in de goede richting. Geen extra geld voor de NVWA is des te meer te betreuren, omdat hiervoor brede steun bestaat in de Tweede Kamer, stelt de belangenorganisatie.

Voedsel

Een sterke en goed functionerende voedsel- en warenautoriteit staat bij LTO hoog in het vaandel. Deze dienst ziet er immers op toe dat voedsel wordt geproduceerd binnen de wettelijke kaders voor voedselveiligheid en -kwaliteit.

Ook is de dienst is volgens LTO essentieel voor de internationale reputatie van hoogwaardige Nederlandse voedselproducten. Een serie reorganisaties binnen de NVWA heeft hier niet aan bijgedragen.

LTO benadrukt dat het debat in geen geval mag resulteren in hogere keuringskosten voor agrariërs omdat de concurrentiepositie van de agrosector hierdoor wordt aangetast. De organisatie wijst er daarbij op dat overheden in andere Europese landen die kosten wel voor hun rekeningen nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer