Discussie+ritueel+slachten+laait+weer+op
Nieuws
© NVWA

Discussie ritueel slachten laait weer op

Het onverdoofd ritueel slachten moet wettelijk worden geregeld, maar hoeft niet verboden te worden. Dat vindt inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het wetenschappelijk bureau van de NVWA adviseerde vorige week om, uit het oogpunt van dierenwelzijn, het onverdoofd slachten te verbieden. Het betreffende rapport is naar staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gestuurd.

Wettelijke regeling

In een commentaar op de aanbevelingen meldt Paul, de hoogste baas van de NVWA, dat het van hem niet zover hoeft te komen. Hij vindt ‘een goede, wettelijke regeling’ voor het onverdoofd doden van slachtdieren voldoende.

De Partij voor de Dieren heeft inmiddels laten weten dat het nu de hoogste tijd is voor een wettelijk verbod. Een eerder initiatief van deze partij sneuvelde in de Eerste kamer.

Praten over convenant

Staatssecretaris Dijksma is nog in gesprek met de partijen die deelnemen aan het eerder gesloten Convenant onbedwelmd slachten. Binnen twee maanden zal ze daar verslag van uitbrengen aan de Kamer.

Ze laat wel wel weten dat het in het convenant afgesproken permanent toezicht bij ritueel slachten nog steeds niet is ingevoerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  30 %
Meer weer