Snel een nieuwe voorzitter, begrip voor uitstel

De ledenraad van LTO Noord ziet het liefst dat zo snel mogelijk een nieuwe voorzitter wordt benoemd. Het besluit van het algemeen bestuur om de voordracht uit te stellen, om zo ruimte te geven aan het onderzoek naar verdergaande samenwerking binnen LTO Nederland-verband, kan bij de ledenraad op begrip rekenen.

Henriët DijkTijdens de vergadering van de ledenraad in Putten vorige week vrijdag benadrukte het algemeen bestuur van LTO Noord het onderzoek op de voet te volgen. Zodra de eerste signalen uitwijzen welke richting het op gaat, onderneemt het algemeen bestuur verdere stappen.
Een van die stappen kan het zo snel als mogelijk benoemen van een nieuwe voorzitter zijn. De vertrouwenscommissie heeft een kandidaat voorgedragen aan het algemeen bestuur. Omdat tegelijkertijd duidelijk werd dat binnen LTO Nederland draagvlak was ontstaan voor onderzoek naar een hechtere samenwerking, vanuit het oogpunt van efficiency en meer slagkracht rond belangenbehartiging, besloot het algemeen bestuur de voordracht maximaal een half jaar uit te stellen.
De afdelings- en vakgroepbestuurders die zitting hebben in de ledenraad, gaven aan dat ze een half jaar een te lange periode vinden. Daarom is afgesproken dat de ledenraad in elk geval medio maart tussentijds bijeenkomt. Mogelijk zelfs eerder, als het onderzoek sneller wordt afgerond, benadrukte waarnemend voorzitter Annette van Velde van LTO Noord.
Tegelijkertijd zette de ledenraad kanttekeningen bij het ‘on hold’ zetten van de benoemingsprocedure. ‘Hebben wij juist nu niet een krachtige voorzitter nodig die namens ons bij de onderhandelingen zit?’, vroegen meerdere bestuurders zich af.
‘Het algemeen bestuur heeft bewust gekozen voor zorgvuldigheid en niet voor snelheid. Dat houdt in dat we actief afwachten wat de uitkomsten van het onderzoek zijn en dat we op basis daarvan bepalen welke gevolgen dat heeft voor onze vereniging en de invulling van de voorzittersfunctie’, aldus Van Velde.

Krachtig zijn

Algemeen bestuurslid Eric Douma stelde dat aan beide besluiten – het wel of niet benoemen van een nieuwe voorzitter – plussen en minnen zitten. ‘De wereld om ons heen verandert snel’, aldus Douma. ‘LTO Noord is eraan toe om verdere stappen te zetten. Wij moeten nu krachtig zijn.’
Algemeen bestuurslid Kees Romijn hield de ledenraad voor dat samenwerking nodig is om landelijk slagkracht te houden aan de diverse onderhandelingstafels. ‘Wij vinden dat LTO Nederland versterking behoeft. Daarvoor moet LTO Nederland een zelfstandigere positie krijgen. Wij hebben gemeend als algemeen bestuur van LTO Noord dat we nu maximaal de kans moeten grijpen en druk moeten zetten om versnelling te krijgen in dit proces.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer