Betalen EU-toeslagen gaat traag

De graasdierpremies komen vier maanden later, maar bij de uitbetaling van andere EU-toeslagrechten treedt eveneens vertraging op. Ook het overmaken van voorschotten valt bitter tegen.

Pieter StokkermansVorig jaar had eind 90 procent van de aanvragers van toeslagrechten eind december een betaling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontvangen. Dit keer zal dat percentage pas eind januari zijn bereikt. LTO Nederland betreurt die maand vertraging.
De teleurstelling is des te groter omdat de beloofde betaling van voorschotten minder oplevert dan verwacht. RVO mocht tussen 15 oktober en 1 december een voorschot van 70 procent uitbetalen. De eerste bedragen zijn pas vorige week overgemaakt.
Naar verwachting zal 30 procent van de 50.000 aanvragers, ofwel 15.000 ondernemers, hun voorschot voor 1 december ontvangen. Daarbij gaat het om alle sectoren. Onder hen 7.000 melkveehouders, voor de overige sectoren is geen onderverdeling gemaakt.
‘De EU gaf de lidstaten begin september ruimte om een voorschot uit te keren. Staatssecretaris Sharon Dijksma gaf in oktober, op aandringen van LTO, aan hier haast mee te maken. Maar de voorschotten zijn nu nauwelijks eerder dan de reguliere betalingen in 2014’, stelt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij vast.

Eerst controle afronden

LTO ging volgens Romijn uit van een uitbetaling van voorschotten vanaf 16 oktober, met een afronding voor 1 december. RVO stelt dat pas mag worden betaald wanneer de administratieve controle is afgerond. ‘Dan wordt ook direct uitbetaald’, aldus een woordvoerder. Wel kunnen eventuele extra controles hierbij een rol spelen.
Volgens RVO hebben de vertragingen onder meer te maken met de maand extra tijd die ondernemers kregen voor het indienen van de Gecombineerde opgave.
Vanwege de nieuwe regelgeving rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is dit jaar voor meer nieuwe percelen steun aangevraagd dan andere jaren. Dat maakt extra perceelscontroles nodig.
Ook heeft niet iedere ondernemer zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, wat eveneens vertragend werkte, stelt de RVO-woordvoerder. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) benadrukte deze week in een brief aan de Tweede Kamer dat het betaalschema van RVO ‘nog altijd ruim binnen de gestelde termijnen’ ligt. Voor 1 juli 2016 zijn alle betalingen in het kader van het GLB afgerond, belooft de staatssecretaris.
Mede door de extra controles worden de vergroeningsgelden, gemiddeld 125,16 euro per hectare, vanaf 1 december uitbetaald. Dat geldt ook voor de extra betaling voor landbouwers jonger dan 40 jaar. Zij beuren 52,96 euro per hectare voor maximaal 90 hectare. ‘Die leeftijd is weliswaar gemakkelijk te checken, een belangrijke voorwaarde is dat de jonge ondernemer ook zeggenschap heeft in het bedrijf’, aldus de RVO-woordvoerder.
Ondernemers die deze maand een voorschot ontvangen, krijgen pas na 1 februari 2016 een volledige basisbetaling. Vanaf die datum wordt ook de vergroeningsbetaling voor akkerbouwers uitgekeerd. ‘Ook dit is flink later dan vorig jaar’, besluit Romijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer