'Teelt grond uit is baanbrekend'

Het onderzoeksprogramma 'Teelt de grond uit' sluit goed aan bij de ambitie van het topsectorenbeleid. Dat zei bestuurslid Jan Willem Breukink van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen dinsdag tijdens het symposium over 'Teelt uit de grond' in de Evenementenhal in Venray.

Breukink noemde de resultaten van het programma tot dusver 'baanbrekend' en maakte daarbij een vergelijking met de ontwikkeling van de substraatteelt bij glasgroenten.
'Voor veel gewassen past teelt uit de grond bij het streven naar een teelt met minder mineralen en gewasbeschermingsmiddelen en minder emissie naar het milieu. Bovendien kunnen de nieuwe teeltsystemen een oplossing zijn voor een tekort aan geschikte grond voor bepaalde gewassen.'
Breukink gaf als vertegenwoordiger voor het bedrijfsleven in de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen in Venray zijn visie op 'Teelt de grond uit' als innovatie en op de aandachtspunten voor verdere ontwikkeling.

Vallen en opstaan

Tijdens de bijeenkomst vertelden zes ondernemers uit verschillende tuinbouwsectoren over hun ervaringen met teeltsystemen los van de ondergrond. Daaruit blijkt dat ontwikkelingen met vallen en opstaan gaan en dat ondernemers baat hebben bij de begeleiding die ze krijgen vanuit onderzoeksinstellingen zoals het praktijkonderzoek van Wageningen UR en Proeftuin Zwaagdijk.
Het onderzoeksprogramma is als PPS-project (publiek-private samenwerking) vorig jaar voor de periode tot en met 2017 een tweede fase ingegaan. Volgens projectleider Janjo de Haan van Wageningen UR is het vervolg gericht op doorontwikkeling van de teeltsystemen, opschaling in de praktijk en het oplossen van bestaande knelpunten.
Bij het project zijn zeventig bedrijven betrokken. Dit betreffen met name tuinders en toeleveranciers.
Breukink zei dat hij diepe bewondering heeft voor ondernemers die hun nek uitsteken voor de nieuwe teeltsystemen. 'Liever zou ik zien dat voor deze ontwikkeling vanuit de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen meer geld beschikbaar is en ook voor een langere periode. Maar helaas zijn de mogelijkheden beperkt en hebben we te maken met meer projecten.'
Wel adviseert Breukink de ondernemers om waar mogelijk in de keten samen op te trekken voor nieuwe stappen en het tackelen van knelpunten. 'In de keten moet duidelijk worden hoe met de nieuwe systemen geld verdiend kan worden. Want een ontwikkeling kan nog zo baanbrekend zijn, er moet wel een boterham verdiend worden.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer