Vewin%3A+Ultima+risico+drinkwatervoorziening
Nieuws
© Vewin

Vewin: Ultima risico drinkwatervoorziening

Onkruidbestrijdingsmiddel Ultima is een risico voor de drinkwatervoorziening. Dat blijkt uit onderzoek van kennis- en adviesbureau CLM, meldt de Vereniging van drinkwaterbedrijven (Vewin).

Ultima wordt gebruikt als alternatief voor glyfosaat en in de markt gezet als laagrisicomiddel, geeft Vewin aan. Het middel bevat echter pelargonzuur en maleïnehydrazide als werkzame stoffen.

'Vooral maleïnehydrazide vormt bij gebruik op verhardingen een risico voor de drinkwaterwinning uit oppervlaktewater.'

Chemische onkruidbestrijding

De vereniging ondersteunt de ingezette koers van staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M) om deze laagrisicomiddelen niet uit te zonderen van het verbod op chemische onkruidbestrijding.

'Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen is vanaf begin 2016 verboden. Een belangrijke reden voor dit verbod is het negatieve effect ervan op de waterkwaliteit als bron voor drinkwater.'

Normoverschrijdingen

Belangrijke oorzaak van normoverschrijdingen in water vormen middelen met de werkzame stof glyfosaat, zoals Roundup, stelt Vewin.

Uit het rapport van CLM zou blijken dat middelen die als alternatief voor glyfosaat naar voren worden geschoven, zorgvuldig moeten worden getoetst op risico’s voor de drinkwaterwinning.

Gelijk speelveld

Vanwege het gelijke speelveld is het volgens Vewin logisch dat Nederland, net als andere lidstaten in de Europese Unie, op korte termijn een verbod voor gebruik op verhardingen instelt.

'Bovendien zijn ook in Nederland al steeds meer gemeenten en bedrijven overgeschakeld op chemievrij beheer.'

Mechanische oplossingen

Als onkruid moet worden bestreden, zijn daar mechanische oplossingen voor als borstels en schoffels, maar ook thermische technieken, zoals het gebruik van heet water en hete lucht, verzekert de vereniging.

'Voor de professionele markt zijn deze technieken beschikbaar in de vorm van machines.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer