ZLTO: kans voor regionale energieketens

Voor agrarische bedrijven die veel gas verbruiken, liggen er goede kansen om over te stappen op biomassaketels, stelt projectleider bio-economie Ton van Korven van ZLTO. Hij ziet een groeiende belangstelling, vooral bij intensieve veebedrijven. Gedroogde houtsnippers zijn als brandstof veel goedkoper dan gas, maar de installatie is duur. Mede dankzij lobby van (Z)LTO komt nu waarschijnlijk binnenkort een investeringsregeling beschikbaar voor biomassaketels kleiner dan 500 kilowatt. Voor grotere ketels bestaat al een SDE+-regeling.
Van Korven benadrukt dat de kwaliteit van de biomassa goed moet zijn, zoals bij Martien en Wilfred Broekman in Beneden-Leeuwen.
ZLTO wil lokale verwaarding van biomassa stimuleren. Dan kan een regionale energiekringloop ontstaan, die CO2-neutraal is. Er is veel biomassa beschikbaar, maar die moet wel professioneel verwerkt worden en de logistiek moet goed georganiseerd zijn. Daarom overlegt ZLTO met ANV’s en ZLTO-leden met ketels om energiecoöperaties op te richten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer