‘Kwaliteit laatste tien jaar niet verbeterd’

Erik Waterman van Waterman Onions vindt niet dat de kwaliteit van de Nederlandse uien de laatste tien jaar voldoende verbeterd is. ‘Wellicht hebben we te maken met meer ziektedruk, een slechtere bodemkwaliteit of een teelt die vooral gericht is op kilo’s. Feit is wel dat de kwaliteit van jaar tot jaar sterk wisselt. Dat belemmert de handel.’
Daarbij constateert de handelaar dat de kwaliteitseisen op de exportmarkt toenemen. ‘Onze Afrikaanse afnemers vragen om sterke uien die goed te bewaren zijn. Brazilianen willen vooral grove en blanke uien.’
Voor dit jaar is Waterman niet gerust op de kwaliteit van de bewaaruien. ‘Na een moeilijk teeltseizoen is de kwaliteit minder dan vorig jaar. Daar moeten we in de handel rekening mee houden.’

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer