‘Ideeën moeten aansluiten op de praktijk’

De ideeën voor mogelijke trajecten komen altijd langs de programmaraad van het Veenweiden Innovatiecentrum, of worden daar bedacht. ‘Er is altijd de afweging: hoe sluit dit aan bij de praktijk?’ zegt voorzitter van de programmaraad, Arie Verhorst.
‘We beoordelen het onderzoeksprogramma, brengen kennis in en geven advies. We kijken of ideeën aansluiten bij al bestaande onderzoeken. Ook brainstormen we over nieuwe ideeën en dragen deze aan bij het bestuur. Het belangrijkste is dat ideeën aansluiten op de praktijk. Onderzoeken kunnen vaak al snel een eigen leven gaan leiden, maar wij houden de vinger aan de pols: de praktijk moet er wel wat mee kunnen.’
Bepaalt de raad daarmee de koers? ‘Nee, dat doet het bestuur en de directie echt zelf.’
Bodemdaling en uitspoeling van nutriënten zijn veenweidenonderwerpen die al de nodige onderzoeken hebben opgeleverd. Dit jaar heeft de raad het onderwerp biodiversiteit naar voren gebracht. ‘We merkten dat dit onderwerp veel raakvlakken heeft met andere projecten en wilden het hoger op de agenda zetten. Biodiversiteit zit vooral in het water en in de grond, dus is niet direct zichtbaar, maar wel heel belangrijk. We hebben dit idee doorgezet naar het bestuur. Daar is het traject Veenweiden Veerkracht uit voortgekomen.’
Toch blijven abstracte onderwerpen lastig om te financieren, geeft ook Verhorst toe. ‘Dat blijft een gevoelig punt. Wij als raad kijken met een schuin oog naar de financiering, maar het is niet onze eerste verantwoordelijkheid. We denken wel mee over potentiële financiers en dergelijke, maar het gaat zoals het gaat bij onderzoeken. De kosten gaan voor de baat uit. Eerst moeten de onderzoekers het nut en de noodzaak ervan aantonen.’

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer