Dak eraf bij Agrifirm in Veghel

De productielocatie van Agrifirm in Veghel wordt de komende jaren vernieuwd. Met een 28 miljoen euro kostende verbouwing worden de twee fabrieken voor varkensvoer efficiënter. Ondertussen gaat de voerproductie ‘gewoon’ door.

Pieter StokkermansDe productielocatie voor varkensvoer bestaat uit drie markante gebouwen. Aan weerszijden van een hoog silogebouw voor de opslag van grondstoffen staan twee fabrieken die de grondstoffen tot mengvoer verwerken. Ze worden om beurten vernieuwd. Met een kraan worden de onderdelen uit de fabriek gehesen en vervangen door nieuwe.
De huidige fabriek dateert alweer van de jaren zeventig. ‘Uit deze fabrieken komt prima mengvoer. Het onderhoud is soms lastig, en soms moeten we onderdelen zelf maken’, schetst Joost Helsen, algemeen directeur van Agrifirm Feed.
Ondertussen blijven de andere onderdelen van de fabrieken doordraaien. De fabrieken in Zwolle en Wanssum vangen ook een deel van de productie op. ‘We produceren hier jaarlijks 700.000 ton, dat kun je niet zomaar stil leggen’, geeft Helsen aan. Dat is reden om de verbouwing in acht fases te doen. In oktober is gestart met de eerste fase, in 2017 wordt de verbouwing afgerond.
Met de verbouwing wordt ook een efficiëntieslag gemaakt. Terwijl nu beide fabrieken alle voeders maken, gaat de ene fabriek zich meer toeleggen op de grotere partijen voer, voor dragende zeugen en slachtvarkens. De andere fabriek is voor specifiekere voeders, bijvoorbeeld voor speenbiggen, maar ook lactozeugenvoeders en Air Line-voeders.

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer