PS+wil+meer+monumenten+in+Groningen
Nieuws
© Geert Job Sevink

PS wil meer monumenten in Groningen

Provinciale Staten (PS) hebben Gedeputeerde Staten de opdracht gegeven om in Den Haag ervoor te pleiten dat meer beeldbepalende en karakteristieke gebouwen in Groningen de rijksmonumentenstatus krijgen.

PS vreest dat anders door aardbevingen veel van deze gebouwen, waaronder boerderijen, verloren gaan. LTO Noord Groningen is hier niet blij mee.

'In plaats van de agrarisch ondernemer te belonen voor het onderhoud dat hij aan het karakteristieke gebouw pleegt, proberen provincie en gemeenten nog even een extra bescherming met bijbehorende planregels bovenop te gooien', stelt beleidsadviseur Taeke Wahle van LTO Noord Groningen.

Belemmering

Deze bescherming belemmert aanpassingen en uitbreidingen, stelt LTO Noord. 'Die kant moeten we niet op', geeft voorzitter Egbert de Vries van afdeling Het Hogeland aan.

'Ook eigenaren van karakteristieke gebouwen met veel schade moeten de mogelijkheid krijgen om bij veel schade opnieuw iets te bouwen. Nu worden er beperkingen opgelegd, zonder dat er mogelijkheden tegenover staan.'

Motie

De motie voor meer aandacht voor beeldbepalende en karakteristieke panden in Groningen werd unaniem aangenomen door Provinciale Staten.

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer