Flinke overlast door najaarsstorm

De storm heeft voor flink wat overlast gezorgd in de nacht van dinsdag op woensdag. Volgens een voorlopige schatting van het Verbond van Verzekeraars heeft de harde wind zeker voor 5 miljoen schade aangericht aan huizen en inboedels.

Flinke+overlast+door+najaarsstorm
© Verbond van Verzekeraars

Dit bedrag is echter nog wel een schatting, omdat het verbond nog niet alle gegevens binnen heeft. 'We gaan ervan uit dat het bedrag boven de 5 miljoen euro gaat uitkomen', aldus de woordvoerder.

'Maar we hebben nu nog geen goed beeld. Er moeten ook nog veel claims binnenkomen. We gaan ervan uit dat we donderdagochtend een compleet beeld hebben.'

Niet uitzonderlijk

Het verbond spreekt van een serieuze najaarsstorm. 'Maar het is geen uitzonderlijke storm. Dit komt wel drie tot vier keer per jaar voor.'

De brandweer had in verscheidene delen van het land de handen vol aan meldingen van schade. Volgens alarmeringen.nl kwamen er vanaf dinsdagavond tot woensdagochtend vroeg binnen twaalf uur tijd bijna vijfhonderd meldingen binnen. De meeste kwamen uit de regio's Zuid-Holland Zuid en Midden- en West-Brabant.

Windstoten

Aan de kust was het meeste van de harde wind te merken. Rond middernacht werd bij Vlissingen de zwaarste windstoot van 116,3 kilometer per uur gemeten.

Het KNMI had dinsdagavond een weeralarm voor extreem weer afgegeven. Rond 4 uur werd dit ingetrokken. Maar code geel bleef nog wel van kracht vanwege zware windstoten.

Ongelukken

Het verkeer ondervond woensdagochtend ook nog hinder van de hard wind. Op de A28 en A67 gebeurden ongelukken met vrachtauto's.

De vrachtwagen op de A28 richting Zwolle vervoerde een lading met varkensvet. Dit veroorzaakte een gladde weg, die moest worden schoongemaakt. Op de A67 richting Turnhout kwam bij knooppunt Leenderheide een vrachtwagen in de sloot terecht. Er ontstond een lange file.

Spoor

Ook op het spoor waren er problemen. De NS liet minder treinen rijden tussen Den Helder en Zaandam.

Op het traject tussen Gouda en Alphen aan den Rijn kwam een boom op de rails terecht, waardoor er enige tijd geen treinen konden rijden. Tussen Breukelen en Utrecht Centraal reden een tijdje minder sprinters door een voorwerp in de bovenleiding.

Stormvloedkering

De stormvloedkering Ramspol bij Kampen was woensdagochtend dicht om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het KNMI waarschuwt voor woensdagavond opnieuw voor zware windstoten.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer