Meer fosfaat met evenwichtspilot

Alle deelnemers aan de pilot Evenwichtsbemesting, ofwel de BEP-pilot, hadden dit jaar meer fosfaatruimte. Twee derde van deze ondernemers maakt ook gebruik van die extra bemestingsruimte.

Gemiddeld hadden de deelnemers over de jaren 2012 tot en met 2014 een fosfaatopbrengst van 102,4 kilo per hectare. Op basis van een grasland/bouwland-verhouding van 80/20 zou de gebruiksnorm 2015 bij neutrale bemestingstoestand 84 kilo fosfaat zijn. Gemiddeld kwamen de deelnemers dus 18,4 kilo hoger uit dan wat ze in 2015 konden benutten op basis van de gebruiksnorm.
De voor dit jaar te benutten gemiddelde fosfaatopbrengst lag hoger dan vorig jaar. Dat komt doordat telkens de laatste drie jaren bepalend zijn voor die opbrengst, en daarmee voor de evenwichtsbemesting en 2014 was een topjaar.

Afvoer Stikstof

Uit een vorige maand gehouden enquête komt naar voren dat twee derde van de deelnemers aan de pilot de extra fosfaatruimte ook kon benutten. De anderen gaven aan de ruimte niet te kunnen gebruiken vanwege het verplicht afvoeren van stikstof uit mest.
‘Zij voeren de fosfaat dan met de stikstof via de mest af. Er zijn voor de aanvoer echter weinig fosfaatrijke meststoffen die financieel aantrekkelijk zijn’, stelt projectleider Menno Douma van de pilot. Er zijn weinig natuurlijke meststoffen die enkel fosfaat en nauwelijks stikstof bevat en kunstmest mag niet. Soms wordt nog wel eens compost of schuimaarde ingezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer