Ledenpanels
Nieuws
© Debby Nieboer

Ledenpanels

Bijna 1.800 kilometer heb ik afgelopen week gereden om op allerlei plekken in het land de strategische GLB-ledenpanels te kunnen bijwonen. Ruim honderd leden worden hiermee betrokken in het proces van het bepalen van de inzet van LTO in Brussel voor het GLB na 2020.
Deze manier van werken is nieuw voor LTO. In plaats van dat we eerst naar onze bestuurders gaan en dan pas langs de leden, draaien we het nu om: eerst de leden dan de bestuurders. Voordat we begonnen aan deze ronde was er twijfel bij sommige bestuurders of leden wel zo ver in de toekomst kunnen kijken. Maar na vier bijeenkomsten is de conclusie dat leden dat prima kunnen.
Hier een aantal, voorlopige, uitkomsten van de bijeenkomsten. De eerste is dat leden de vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid belangrijk vinden. De manier waarop vergroening is geïmplementeerd zorgt echter voor problemen. De vergroening zou veel doelgerichter moeten, en zou zich bijvoorbeeld moeten richten op het sluiten van kringlopen in plaats van voorschrijven hoe breed een sloot moet zijn.
Een tweede uitkomst lijkt te worden dat de betalingsrechten niet langer heilig zijn. Wanneer deze, zoals nu met de hectarepremies, veelal in de grond of pachtprijzen gaan zitten, schieten Nederlandse boeren en tuinders daar niets mee op.
Opvallende bijkomstigheid hier is dat de ‘nieuwe’ GLB-sectoren, dus sectoren die eerst niets kregen en nu ook meedelen, veel radicaler zijn dan de ‘oude’ sectoren en liever een compleet ander systeem van GLB-betalingen zien. De belangrijkste uitkomst is geen nieuws: leden willen een eerlijke prijs voor hun producten. Het GLB moet zich meer richten op het versterken van de positie van boeren en tuinders in de keten.
Deze manier van werken, het net ophalen bij de leden en op basis daarvan de inzet bepalen, in plaats van dat we al beginnen met een bestuurlijk compromis, geeft frisse nieuwe inzichten. Ik zou de bestuurders en medewerkers van LTO dan ook willen oproepen om vaker te rade te gaan bij de leden. Gebruik hun kennis en kunde bij het bepalen van de inzet.
Dat er dan wat anders uit de daarop volgende onderhandelingen kan komen, snappen leden prima. Maar juist die eerste fase onderschatten we.

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer