Herman+Wijffels+prijs+voor+One2Born
Nieuws
© one2born

Herman Wijffels prijs voor One2Born

De nabroedhouder van One2Born uit Nistelrode is winnaar van de categorie Food & Agri van de Herman Wijffels Innovatieprijs. De publieksprijs ging naar Yakult voor varkens van de Van Asten Group uit Sterksel.

One2Born won 30.000 euro om de innovatie door te ontwikkelen. Daarnaast verwerft het bedrijf toegang tot het internationale netwerk van de Rabobank. De andere twee winnaars zijn Ioniqa Technologies uit Eindhoven met een recycletechniek voor PET en LEA zorgrobot uit Den Haag.

Bestuurdervoorzitter Wiebe Draijer van de Rabobank, en Herman Wijffels reikten de prijzen donderdag uit tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event op de Automotive Campus in Helmond.

Eieren

One2Born is een nabroedhouder waar eieren onder optimale condities uitgebroed worden. De kuikens komen in de nabroedhouder in de stal uit de dop. Waar normaliter de kuikentjes van de broederij naar de pluimveestal worden gebracht, worden nu de eieren in de laatste dagen van het broedproces vervoerd.

Er is geen transport van kuikens meer nodig en ze hebben direct water en voer beschikbaar in een verwarmde stal. Geen stress, zichtbare reductie van antibiotica en een sterker kuiken is het resultaat.

'Een baanbrekende innovatie die een wereldwijde ketenbrede impact in de pluimveesector tot gevolg kan hebben', aldus de jury. 'Deze innovatie creëert een stap in de goede richting op het gebied van dierenwelzijn door transport, natuurlijke gedrag, en verlaging van antibiotica en is door haar eenvoud snel op de markt te brengen. Met de juiste partners lijken de ondernemers een gezonde basis te hebben gelegd.'

Varkensvoer

Met ruim een derde van de stemmen won de Van Asten Group uit Sterksel de Publieksprijs voor hun 'Yakult voor varkens'. Door het varkensvoer te fermenteren kan het varken het voer beter verteren en worden de darmen van de varkens gezonder.

Innovatief is vooral de toepassing van de juiste combinatie van bacteriecultuur, installatie en hygiëne. Gefermenteerd varkensvoer is beter voor de gezondheid van de varkens: met significant minder voerverbruik en dus minder mest, minder medicijnen en een varken met een echte roze kleur.

Innovatie

Sinds 2002 reikt de Rabobank de innovatieprijs jaarlijks uit in diverse categorieën. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit.

Daarnaast is er de Publieksprijs (5000 euro), toegekend op basis van stemmen via internet, waarbij publiek kan aangeven van welke innovatie zij de meeste maatschappelijke en duurzame impact verwachten.

Weer

 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / -2°
  10 %
 • Maandag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer