Geen+steun+voor+waterberging+Ruinen%2DUffelte
Nieuws
© nieuwe oogst

Geen steun voor waterberging Ruinen-Uffelte

Boeren in gemeenten Westerveld en De Wolden blijven tegen de aanleg van een grootschalige waterberging tussen Uffelte en Ruinen. Dat bleek afgelopen maandag op een bijeenkomst van LTO Noord.

'Voor een dergelijke ingreep is in de landbouw geen draagvlak', stelt provinciaal bestuurder Koos Flinkert. Alle voorgestelde varianten werden afgewezen.

Volgens de boeren zijn de hydrologische gevolgen voor de omgeving te ingrijpend. Daarnaast legt het project een grondclaim neer bij de boeren van enkele honderden hectares.

Waterschap Reest en Wieden wil in het gebied 3 miljoen kuub water kunnen bergen om in tijden van extreme neerslag de stad Meppel te behoeden voor wateroverlast. Daarnaast is sprake van natuurontwikkeling en het graven van een nieuwe watergang dwars door het gebied.

Doelstellingen

Volgens Flinkert moet het waterschap op zoek naar andere oplossingen om de beoogde waterdoelstellingen te halen. 'In het gebied zelf zijn de mogelijkheden slechts beperkt.'

LTO Noord weet zich in de afwijzing inmiddels gesteund door Gedeputeerde Staten. Die zijn van mening dat het project te duur wordt en ingaat tegen het beleid geen nieuwe natuur meer te ontwikkelen.

Stuurgroep

Begin december buigt een stuurgroep zich over de toekomst van het project. In de stuurgroep zitten vertegenwoordigers van provincie, waterschap, gemeenten, natuur en landbouw.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer