Waterberging+De+Lansing+overgedragen
Nieuws
© Diana Rooken

Waterberging De Lansing overgedragen

Waterberging De Lansing is deze week tijdens het Kwekerscafé in Boskoop officieel overgedragen aan Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop.

Wethouder Kees van Velzen tekende namens gemeente Alphen aan den Rijn een overeenkomst met Rens van Nierop en Michiel Gerritsen van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop.

De waterberging is niet alleen een duurzame waterbuffer, maar ook een aangelegd natuurgebied waar de oorspronkelijke gebiedsstructuur is teruggebracht. In de toekomst zal het gebied ook opengaan voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Percelen

De waterberging is zeker 2 hectare groot. Met zeven grondeigenaren is eerder overeenstemming bereikt over de inzet van hun percelen voor waterberging en natuur.

Aan dit project ‘Versterking Zuidwijk - Duurzame waterbuffer' is een watercompensatie gekoppeld. Boomkwekers in Boskoop kunnen nu sloten dempen in de Gouwepolder. Dit moet de herstructurering van de Greenport Boskoop op gang helpen.

Regeling

De watercompensatieregeling neemt Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop voor haar rekening. Zij voert de administratieve afhandeling van wijzigingen in de waterbalans uit en bewaakt die.

Het hoogheemraadschap van Rijnland stelt de eis dat eerst compensatiewater wordt gegraven alvorens een sloot kan worden gedempt. In het verleden werd dan een slechter deel van de kwekerij afgegraven, meestal de achterkant van het perceel.

Hierdoor ontstonden allerlei ‘gaten’ midden in het kwekerijgebied, die de waterkwaliteit niet verbeterden en een belemmering zijn voor de herstructurering. Daarom is ervoor gekozen om één robuust watercompensatiegebied aan te leggen dat ook de waterkwaliteit verbetert.

Achterstandspositie

Het kwekerijgebied Zuidwijk is door de jaren heen in een achterstandspositie terechtgekomen. Dit heeft vooral te maken met de aanwezigheid van veel smalle lange kavels en sloten daartussen.

Met de herinrichting van het gebied willen gemeente Alphen aan den Rijn, hoogheemraadschap van Rijnland, Greenport Boskoop en Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop een 'vitaal en economische gezonde' Greenport realiseren.

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer