Certificaat voor toepassen steriele insecten

Uientelers in Zeeuws-Vlaanderen die hebben meegedaan met de Steriele Insecten Techniek (SIT) hebben eind vorige week de eerste certificaten uitgereikt gekregen.

Certificaat+voor+toepassen+steriele+insecten
© Groene Vlieg

De SIT-methode is een duurzame, milieuvriendelijke uienvliegbestrijding en is een goed alternatief voor de chemische uienvliegbestrijding.

De certificaten werden uitgereikt door Ali Boeije, vertegenwoordigster van de Groene Vlieg Bio Control voor Zeeuws-Vlaanderen en België. Dat gebeurde op het bedrijf van de familie Kerckhaert in Axel.

Gekweekte soortgenoten

Bij deze biologische bestrijding wordt de uienvlieg bestreden met door de Groene Vlieg gekweekte soortgenoten. Er wordt een overmaat aan gesteriliseerde uienvliegen in het veld losgelaten. Deze vliegen zijn geheel ongevaarlijk.

De steriele insecten blijven vrijwel allen op het veld waar ze zijn losgelaten. De meeste wilde uienvliegwijfjes paren dan met een steriel mannetje en hun eieren komen niet uit.

Zo wordt schade voorkomen en wordt het aantal uienvliegen tot een laag niveau teruggebracht. De uienvlieg is het belangrijkste schadelijke insect in uien.

Toepassingsgebied

Ervaring met de techniek van steriele insecten op grote schaal is er al sinds 1980. Het toepassingsgebied omvat nu de provincies Flevoland, Noord- en Zuid-Holland, Noordwest-Brabant en Zeeland.

Totaal wordt nu ruim 8.400 hectare behandeld, voornamelijk zaaiuien, maar ook allerlei andere teelten van ui-achtigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer