Rechter%3A+belang+nertsenhouder+gewogen
Nieuws
© Jos Thelosen

Rechter: belang nertsenhouder gewogen

Eerst mocht het weer even wel, maar nu komt er dan echt een verbod op het houden en fokken van nertsen. Bestaande bedrijven moeten vanaf 2024 de deuren sluiten.

De rechtbank verklaarde de wet die dat verbod regelt eerder ongeldig, maar dinsdag verwierp het gerechtshof dat vonnis. De nertsenhouders zijn boos, dierenorganisaties zijn juist blij.

Toen de wet in 2013 inging, protesteerden nertsenhouders ertegen dat ze moesten gaan stoppen. De rechtbank gaf hun destijds gelijk.

Belangen nertsenhouders

Het hof stelt nu dat genoeg rekening is gehouden met de belangen van nertsenhouders. De fokkers hadden het verbod eigenlijk wel kunnen zien aankomen, gaf de rechter aan.

Volgens de wet gaat het verbod in 2024 in. Fokkers hebben daarmee nog genoeg tijd om winst te maken en investeringen terug te verdienen, vindt het hof.

Cassatie

Daar zijn de nertsenhouders het niet mee eens. Ze gaan daarom in cassatie tegen de uitspraak.

'We zijn heel erg benieuwd waarom de rechtbank ons vorig jaar in het gelijk heeft gesteld en dat dit nu weer helemaal wordt veranderd', zegt een woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).

Rechtsgeldig

Dierenwelzijnorganisaties zijn juist blij dat het gerechtshof het verbod op het fokken van nertsen rechtsgeldig heeft verklaard. En daarvan is Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming.

'Nertsen zijn wilde, solitair levende dieren die niet te houden zijn in kooien. Dat zeggen we al jaren en daarvan is ook de politiek overtuigd. Dat de rechter het nu met ons eens is, stemt hoopvol voor de toekomst van het dierenwelzijn in Nederland.'

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer