Besluit over nieuw protocol chitwoodi

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt deze week een besluit over een vrijstellingsregeling voor de verplichte partijbemonstering van pootgoed in aangewezen gebieden vanwege besmettingen met M. chitwoodi en fallax.

Besluit+over+nieuw+protocol+chitwoodi
© Nieuwe Oogst

Kern van de regeling is het vrijgeven van percelen in het najaar voorafgaand aan de teelt van pootgoed op basis van grondbemonstering.

Het voorstel voor de vrijstellingsregeling komt van de stichting Pootgoed Versterkingsmaatregelen (PVM). Deze stichting is een initiatief van LTO en NAO met als doel om te komen tot een planmatige oplossing voor beheersing van onder meer M. chitwoodi en fallax.

Voorstel bemonsteringsmethode

PVM werkt nauw samen met de NVWA en keuringsdienst NAK en Wageningen UR. Voor het protocol ligt nu een voorstel van Wageningen UR voor een bemonsteringsmethode.

Als de NVWA het protocol accepteert kan een perceelsbemonstering voor 15 november leiden tot een vrijstelling van partijbemonstering. Zonder instemming van de fytosanitaire autoriteit is geen vrijstelling mogelijk.

Instapmodel

Het protocol is volgens PVM overigens bedoeld als instapmodel. Na een eerste proefjaar volgt een evaluatie en wordt de methode waar nodig aangepast.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer