Anders+durven+doen
Column
© Nieuwe Oogst LLTB

Anders durven doen

Mooie slogan, maar de inhoud moet wel body hebben. Op de één of andere manier lukt het ons niet wat wij met zijn allen doen - van afdelingsbestuur, vakgroepen, medewerkers tot hoofdbestuur - vertaald te krijgen op een dusdanige manier dat u het lidmaatschap van de LLTB meer dan waard vindt. Recent werd in de ledenraad nog expliciet de vraag gesteld: ‘Wat krijgt het lid terug voor zijn contributie?’ Ik heb de vraag al eens eerder gehoord. Tijd voor een antwoord!
Alleen al op het gebied van water komen we door alle inzet, denk aan beregeningsruimte, geen grondwaterbelasting en integrale gebiedsverbeteringen, tot een besparing van 6.000.000 euro jaarlijks op bedrijfsniveau. Ook op andere beleidsterreinen kunnen we dergelijke berekeningen maken, maar die zijn vaak lastig in euro’s uit te drukken, zeker als daar al processen van jaren aan vooraf zijn gegaan. Het GLB bijvoorbeeld is net vastgesteld en nu wordt alweer het volgende proces opgestart voor de volgende periode.
Ook in LTO-verband wordt hard nagedacht over hoe we onze organisaties in deze veranderende wereld toekomstbestendig kunnen maken. Dat vergt een andere aanpak. We zullen op verschillende terreinen meer en meer een beroep moeten doen op de kennis en kunde van onze leden en hun medewerkers. Door schaalvergroting hebben veel bedrijven op verschillende gebieden specialisten in huis. Laten we van die aanwezige kennis dan ook dankbaar gebruikmaken in ons beider belang.
In de politieke arena, die volgens mij nog onvoorspelbaarder wordt dan het weer, zullen we goed moeten blijven bekijken waar, met wie en op welk moment we het gesprek aangaan. Volgens Darwin overwint niet degene die het sterkst is of het slimst, maar degene die zich het beste aanpast.
Ik denk dat de LLTB, ondanks de minder leuke kanten die aan veranderprocessen zitten, de laatste tijd heeft laten zien dat ze anders durft te doen in het belang van onze leden.

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer