Minder ganzen Noord-Holland

Noord-Holland - Het provinciale ganzenakkoord heeft dit jaar goede resultaten opgeleverd volgens provincie Noord-Holland. Uit de zomertelling blijkt dat de totale populatie zomerganzen met 4 procent is gedaald. LTO Noord vindt het resultaat nog onvoldoende omdat het aantal grauwe ganzen juist wel toenam.

Koen van Wijk
Vanwege de goede resultaten zijn Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland en provincie Noord-Holland voornemens het ganzenakkoord te verlengen, blijkt uit een recente evaluatie. LTO Noord is een van de partijen in het ganzenakkoord.
‘Voor ons is het resultaat nog onvoldoende’, zegt provinciaal bestuurslid Albert Hooijer van LTO Noord Noord-Holland. ‘Er waren 12 procent meer overzomerende grauwe ganzen en juist van die soort hebben we de meeste last.’
Uit de ‘Zomertelling ganzen’ komt naar voren dat de ganzenbestrijding tot een reductie heeft geleid van het totale aantal ganzen ten opzichte van 2014 met 4 procent; van 120.000 naar 115.000 ganzen. Ten opzichte van 2013 ligt het aantal echter nog steeds 11 procent hoger. Wel is de populatiegroei vertraagd.
De daling in 2015 zit vooral bij de brandgans, waarvan de populatie met 64 procent daalde. De meest voorkomende soort, de grauwe gans, groeide echter nog met 10.600 exemplaren ten opzichte van 2014 en dat zit LTO Noord niet lekker.
De stijging is verklaarbaar doordat aan het begin van de ruiperiode van de grauwe gans voor het vergassen van ganzen nog geen CO2 beschikbaar was gesteld door het ministerie van I&M. Ook waren toen de Natuurbeschermingswetvergunningen voor een aantal Natura 2000-gebieden nog niet beschikbaar.

Vergunningen

Hooijer: ‘Bij het beheer waren we dit jaar met de handjes op de rug gebonden. Voor komend jaar liggen alle vergunningen gereed, voor zover ons bekend. Dan kan iedereen vanaf het begin uit de startblokken komen.’ Zowel LTO Noord als de provincie verwacht dat de ganzenpopulatie de komende jaren verder zal dalen.
Bij LTO Noord leeft de wens tot verhoging van het vergoedingenplafond voor de zomerschade. Daarover heeft eind deze week overleg plaatsgevonden, maar de definitieve uitkomst daarvan is nog niet bekend.
Het ganzenakkoord is in 2014 gesloten door de provincie, FBE Noord-Holland, LTO Noord Noord-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, agrarische natuurverenigingen, jagersverenigingen en Federatie Particulier Grondbezit. Bescherming van winterrust en verlagen van schade door zomerganzen staan centraal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer