Te veel ganzen in Loevestijn

Bommelerwaard - Er zijn veel te veel ganzen in de omgeving van Loeve-stein. Staatsbosbeheer moet haar verantwoordelijkheid nemen als het gaat om ganzenbestrijding.

Dat schrijft de afdeling Bommelerwaard van LTO Noord in een zienswijze op het beheerplan Loevestein. De afdeling is blij dat het plan voldoet aan de uitgangspunten van de agrarische sector, namelijk dat agrarische ontwikkelingen mogelijk moeten zijn en vergunningplicht tot het strikt noodzakelijke blijft beperkt.
Wel is de afdeling kritisch over het ganzenbeleid in de omgeving van Loevestein. ‘In deze regio worden agrariërs structureel geconfronteerd met ganzenoverlast’, zegt penningmeester Henk Kolbach.
Het beheerplan Loevestein kent geen doelstelling voor ganzen maar beroept zich op het Gelderse ganzenbeleid. Dat is gericht op reductie van het aantal standganzen in de zomer en het bieden van rust aan trekganzen in de winter.
De afdeling hecht er groot belang aan dat deze afspraken ook rond Loevestein nauwgezet worden nagekomen. Betrokken partijen, waaronder LTO Noord en de terreinbeherende organisaties, hebben ingestemd met het faunabeheerplan.
‘Dat geeft verplichtingen. Maar Staatsbosbeheer wil onder geen enkel beding de bestrijding van ganzen op haar terreinen rond Loevestein toestaan. Dat is in tegenspraak met de uitgangspunten van het faunabeheerplan’, stelt Kolbach.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer