Prijsschieten+op+agrarische+sector
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Prijsschieten op agrarische sector

Het was een weekje prijsschieten. Dat begon met een kritisch rapport van Greenpeace over gewasbescherming in de fruitteelt, terwijl we weten dat de fruitteelt op koers ligt met het terugdringen van middelen en afspoeling naar bodem en oppervlaktewater.

Varkens in Nood stelde 120 misstanden in de varkenshouderij aan de kaak, over stalklimaat, ontbreken van daglicht en gebrek aan kennis over varkens bij varkenshouders. De directeur pleit voor een halvering van de varkensstapel.

Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde belichtte vorige week vangmethodes voor kippen, machinaal en met een vangploeg. Geen suggestieve toonzetting. Dat was maandag anders. Wereldgezondheidsorganisatie WHO publiceerde een onderzoek over het eten van bewerkt en rood vlees. Dat verhoogt de kans op darmkanker.

Oplossingen

Gelukkig zag ik tijdens de Dutch Design Week een heel andere kant van de hippe stedeling. De designers dachten mee over oplossingen. Dat waren goede gesprekken zonder opgestoken vingertje en pasklare antwoorden. Daar sprak betrokkenheid en gedeelde zorg uit.

Dat kun je van eerdergenoemde rapporten niet zeggen. De pijlen waren weer eens op ons gericht. Er zijn dagen dat ik denk: 'Hoeveel onzin en vooroordelen moeten we nog accepteren?' Brengen deze meningen de omslag naar een volhoudbare land- en tuinbouw dichterbij?

Kwartje moet vallen

Onze kop in het zand steken is overigens ook niet de juiste reactie. Steeds meer critici hebben door dat ook andere schakels in de keten een grote verantwoordelijkheid hebben en dat de land- en tuinbouw de snelst verduurzamende sector is. Dat kwartje moet hier en daar nog vallen en daar houd ik me dit soort dagen maar aan vast.

Hans Huijbers
LTO Duurzaam ondernemen

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer