Het+begint+bij+luisteren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Het begint bij luisteren

De boodschap van Wakker Dier heeft weer eens de krantenkolommen beheerst. De kernboodschap verandert niet: weg met het industrievarken, stop de plofkip en pas op, kaas met stalmelk! Er zijn journalisten die deze frames na papegaaien zonder ooit in een veehouderij te zijn geweest, laat staan dat ze weten wat veehouders doen aan verbetering van welzijn, milieu, kwaliteit en veiligheid van het vlees in de schappen.
Wakker Dier heeft een oplossing: de biologische veehouderij. En wat staat deze week in De Volkskrant boven het commentaar over stunten met vlees? ‘Volledige omschakeling naar ecologisch verantwoorde productie is op termijn de enig begaanbare weg.’ De commentator voegt er aan toe dat deze weg vraagt om een ‘integrale aanpak gericht op alle partijen: boeren, supermarkten, consumenten en de exportsector.’ ‘Want’, vindt de krant, ‘we moeten minder vlees eten, maar wel beter.’ En het doorschuiven van verantwoordelijkheden door de schakels in de keten, ziet de krant als een probleem van de vleesketen.
Dit zijn zinnen en meningen waar ik wel mee kan leven. Ook wij vinden dat boeren en tuinders ecologisch verantwoord, zeg duurzaam en volhoudbaar, moeten produceren. Dat is hun eigen belang en dat van hun kinderen en kleinkinderen. Alle schakels in de keten hebben een verantwoordelijkheid.
Waar we het niet over eens zijn: we MOETEN minder vlees eten. MOETEN, dat staat me tegen. Dat we minder vlees gaan eten in Nederland, zal een gevolg zijn van andere ontwikkelingen als de vergrijzing en de flexitariër. Als de critici van de veehouderij ophouden met ‘MOETEN’ en het gesprek met veehouder aangaan, zul je zien dat we veel verder zijn dan Wakker Dier en de media in koor beweren.

Hans Huijbers

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer