Pachtprijzenbesluit 2015

Het nieuwe pachtjaar begint vaak op 1 november of 1 januari. Dat betekent dat ook de nieuwe pachtprijs wordt vastgesteld op basis van het pachtprijzenbesluit 2015. Per pachtregio staan hierin het veranderpercentage en de nieuwe regionorm. Dit besluit geldt niet voor geliberaliseerde pacht voor zes jaar of korter en teeltpacht.


Bij contracten gesloten op of na 1 september 2007 mag de nieuwe pachtprijs niet hoger worden dan de regionorm. Wanneer de pachtprijs van het voorgaande pachtjaar lager is dan de regionorm, wordt de pachtprijs naar rato verhoogd. Een voorbeeld: regionorm 2014 was 700 euro per hectare, in 2015 800 euro. Pachter en verpachter hadden het afgelopen jaar 600 euro schriftelijk afgesproken. De nieuwe pachtprijs wordt dan automatisch herzien naar 800/700 keer 600 oftewel 686 euro.
Voor overeenkomsten die voor 1 september 2007 zijn ingegaan, wordt de huidige pachtprijs aangepast met het veranderpercentage. Deze wijziging werkt automatisch door in de pachtovereenkomst. De nieuwe pachtprijs mag niet hoger zijn dan maximaal 110 procent van de regionorm. De pachtprijs wordt bevroren als deze al hoger is dan 110 procent of al lager is dan 90 procent van de regionorm.
Voor alle pachtcontracten geldt dat de pachtprijs als bovengrens 2 procent van de vrije verkeerswaarde heeft, bij voortgezet agrarisch gebruik.
De aanpassing van pachtprijs wordt automatisch (van rechtswege) toegepast. Wanneer de prijs niet daadwerkelijk wordt aangepast, kan deze later tot vijf jaar terug in rekening worden gebracht. De verpachter mag van een pachtprijsverhoging afzien, maar moet dit dan schriftelijk meedelen aan de pachter.
Meer informatie: www.rijksoverheid.nl; zoek op ‘pachtnormen 2015’ en op www.rvo.nl, zoek op ‘pachten & verpachten’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer