Introductie PCR bracht belangrijke voordelen

De overstap van de Elisa-toets naar de PCR-methode in 2013 leverde de pootgoedsector een paar belangrijke voordelen op.
Allereerst was er de tijdswinst. Duurde het voorheen zes tot acht weken, met de PCR-methode is de uitslag binnen twee à drie weken bekend. Zelfs met een herbemonstering is PCR sneller dan Elisa.
Verder bestond bij de Elisa-toets de kans dat een late virusbesmetting werd gemist; dit kwam doordat bij Elisa een monster uit het topoog werd opgekweekt. Bij de PCR-toets wordt het naveleind bemonsterd en zal ook een late (net binnengedrongen) besmetting worden aangetoond.
Ten slotte bestond bij de Elisa-toets het risico dat niet alle ‘pitten’ opkwamen. Dat leidde er dan toe dat van te weinig plantjes blad kon worden geplukt en niet het aantal gewenste reacties kon worden verkregen. Bij PCR bestaat een dergelijk risico niet; van elke knol zit materiaal in het monster.
Met de introductie van de PCR-methode is ook de grootte van het knolmonster gelijk getrokken naar tweehonderd stuks. Voorheen hadden alleen de hoge klassen een monster van tweehonderd knollen en werden bij klassen A en C honderd knollen bemonsterd. Bij die monstergrootte was de voorspellende waarde eigenlijk te laag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer