Varkenshouderij+onder+druk
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Varkenshouderij onder druk

De Nederlandse varkenssector blijft onder druk staan in de laatste maanden van dit jaar en het eerste gedeelte van 2016.

De verwachte verdere toename van de import door China heeft een beperkt positieve invloed op de varkensprijzen, omdat de productie ook toeneemt. Dat meldt de Rabobank in haar nieuwe kwartaalbericht Varkensvlees.

De markt biedt weinig ruimte voor herstel van de marge voor de varkenshouders. 'Ondanks de lagere prijzen en het herstel van de economie is er nog geen toename van de consumptie', stelt Koen van Bergen, sectorspecialist varkenshouderij van de Rabobank.

In de EU is voldoende varkensvlees beschikbaar, terwijl de lagere waarde van de euro ten opzichte van de dollar een concurrentievoordeel geeft. Hierdoor zal de EU haar positie ten opzichte van de andere exporterende landen de komende maanden weten te behouden, stelt de bank.

Export

De export van varkensvlees uit de VS neemt in de loop van 2016 waarschijnlijk toe. De varkensstapel daar heeft een recordhoogte bereikt.

Uit de voorlopige landbouwtelling blijkt dat het aantal varkens in Nederland met 2,8 procent is toegenomen en het aantal zeugen met 0,6 procent is gedaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer