Respect voor verschillen per streek

Nederland is op wereldschaal een klein land. Ondanks dat bestaat het land uit een variatie aan landschappen en een diversiteit aan boerenbedrijven. Het Platform Streekgebonden Boeren wil respect voor de streekgebonden verschillen in de melkveehouderij.

Carla Dekker (Zeewolde), Marijke Arts (Overloon), Harold Custers (Oirlo)Boeren hebben in generaties hun bedrijfsvoering aangepast aan de cultuur en de identiteit van de streek. Ze zijn er geworteld en bepalen het beeld. Van grootschaligheid in het Oldambt en de Zuiderzeepolders, rechte kavels in de Veenkoloniën, uitgestrekte graslanden in Friesland tot coulissen in Overijssel en De Peel en heuvels in Zuid-Limburg. Elke streek heeft kansen en bedreigingen voor streekgebonden boeren.
Zo had het verschil in erfrecht invloed op de landbouwstructuur. In het Noorden was de boerderij vaak voorbehouden aan de oudste zoon en ging in zijn geheel over. Door huwelijk met de ‘dochter van de buren’ werden bedrijven groter en extensiever. In andere delen, met name de katholieke streken, werden bedrijven opgedeeld onder de erven en waren versnippering, kleinschaligheid en intensieve productie het gevolg.
Er is één gemeenschappelijke deler: 95 procent van de boeren wil binnen de cultuur en de mogelijkheden van de streek een gezin onderhouden, duurzaam produceren en continuïteit voor zijn bedrijf.
Het Platform Streekgebonden Boeren wil respect voor die verschillen. Respect voor de boer en zijn bedrijf met draagvlak in zijn omgeving, met respect voor tradities, duurzaam en binnen de mogelijkheden van de streek.
Echter, de introductie van fosfaatrechten accentueert de verschillen tot een ongewenste polarisering. Boeren waren altijd collega’s, maar lijken steeds meer concurrenten. Ze beschadigen elkaar én het imago van de melkveehouderij.
Het debat over de gewenste structuur wordt breed gevoerd. Daarin staat vooral het bezit van grond centraal.
Maar hangen maatschappelijk draagvlak, dierenwelzijn en milieu af van het bezit van grond? Of is de mogelijkheid dat koeien kunnen grazen en een comfortabel onderkomen hebben, dat bemesting past bij de behoefte van het gewas en het bedrijf past bij de schaal van de omgeving niet veel belangrijker? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Bedreiging

Door claims voor infrastructuur, natuur, recreatie en woningbouw neemt het beteelbare oppervlak af. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan boerengrond toe. Schaarste maakt grondbezit voor partijen buiten de landbouw interessanter.
Eigendom van landbouwgrond is al lang niet meer het alleenrecht van boeren. Natuur- en projectontwikkelaars, beleggers en industriëlen zien grond als een waardevaste investering. Dit is een rechtstreekse bedreiging voor de boer die van het vruchtgebruik van de grond leeft.
Dat wordt versterkt als bestuurders, politic en overheid blijven vasthouden aan grondgebondenheid. Boeren zoeken daarom naar mogelijkheden om grondgebondenheid in de regio te organiseren. Zij werken samen met ‘buurman-akkerbouwer’ en organiseren een regionale mineralenkringloop. Dat moeten bestuurders en overheid respecteren.
Ons platform mijdt de discussie over fosfaatrechten en wil polarisatie voorkomen. Wij willen waardering voor de diversiteit in bedrijven en een duurzaam perspectief voor hun bedrijven. Uitgangspunt is dat alle bedrijven die passen in de streek en draagvlak genieten bij buren en lokale overheid, gelijke kansen hebben.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer