Aanlevering+sturen+constante+aanvoer+Vion
Nieuws
© nieuwe oogst

Aanlevering sturen constante aanvoer Vion

Een beloning voor vleesvarkenshouders als ze niet schuiven met aanleveren van vleesvarkens om zo te zorgen voor een constante aanvoer bij Vion? Geen slecht idee, vinden Cees Oostrom en Robert Hoste.

Vion wil naar een stabielere varkensprijs voor zijn vaste leveranciers. De weekprijzen vertonen nu soms grote schommelingen. Varkenshouders halen hun leveringen naar voren of stellen deze uit. Er ontstaat verschil in kwaliteit. Gevolg: hogere kosten voor Vion.

Cees Oostrom, sectorvoorzitter varkenshandel bij de Nederlandse Bond van Veehandelaren, reageert op de vraag of een beloning voor varkenshouders kan zorgen voor een constante aanvoer bij Vion: 'Ik denk dat het ook zo zal moeten.'

'Geld stuurt', stelt Robert Hoste , econoom varkensproductie van LEI Wageningen UR. 'Een passende beloning kan hierin behulpzaam zijn.'

Levering

Volgens Hoste heeft een slachterij belang bij een continue levering. 'Lege slachthaken kunnen tot wel 12 tot 13 euro per niet geleverd varken kosten. Dat is veel meer dan een varkenshouder verdient door een week later te leveren, als hij dan een paar cent extra meepikt.'

Hij stelt dat goede afspraken tussen slachterij en varkenshouders belangrijk zijn. 'Sowieso is het van belang om veel meer samen te werken en te begrijpen waar je elkaar kunt versterken.'

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer