Maïs per truck naar kuil op afstand (video)

Maïs op afstand is lastig naar huis te halen. Dat vergt vaak extra trekkers, die in de drukke maïstijd toch al volop worden ingezet. Loonbedrijf Toonen uit Odiliapeel kocht daarom een machine die de maïs kan overladen naar een vrachtwagen.

Ma%C3%AFs+per+truck+naar+kuil+op+afstand+%28video%29
© Nieuwe Oogst

De loonwerken was gistermorgen in Beugen aan de voet van de Maas actief. De maïs werd vervoerd naar het Duitse Kleve, ongeveer 40 kilometer verderop.

Iedere vrachtwagenoplegger heeft een inhoud van 90 kuub en kan twee trekkervrachten vervoeren. De vrachtwagens zijn voorzien van een walking floor. Toonen is het eerste bedrijf in Nederland dat deze machine inzet.

Snel lossen

De aanhanger van de trekker is in enkele minuten gelost in de bak, die het vervolgens met transportbanden naar de vrachtwagen vervoert.

Hierdoor is de oogst zelf met één hakselaar en twee trekkers bij te houden. De trekkers moeten wel zijn voorzien van een schuif-lossysteem. Bij een kipkar komt te veel maïs ineens.

Dieselverbruik

Volgens Antoon Toonen van dit loonbedrijf zijn vrachtwagens niet alleen sneller, ze zijn ook zuiniger in het dieselverbruik, terwijl de banden beter geschikt zijn voor het vervoer over de weg.

Een andere vorm van overladen, met een mobiele kraan, gaat vaak minder snel en minder schoon.

Vanaf 20 kilometer

Volgens hem is het overladen naar vrachtwagens al vanaf een afstand van 20 kilometer rendabel. 'Zo heb je vanaf die afstand minimaal vijf trekkers nodig om de hakselaar bij te houden. Dan blijft vaak een andere hakselaar stilstaan. Dat kost ook geld', stelt de ondernemer.

Bijkomend voordeel is dat er geen trekkersporen op de weg ontstaan, wat de verkeersveiligheid bevordert. Zeker op een regenachtige dag, zoals gisteren, kan dat een probleem zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer