Japanse+haver+als+vanggewas+na+ma%C3%AFs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Japanse haver als vanggewas na maïs

RVO heeft vanaf 1 oktober Japanse haver toegevoegd aan de lijst met vanggewassen die mogen worden geteeld na de oogst van maïs.

Het verzoek om Japanse haver als vanggewas hiervoor te mogen gebruiken, komt vanuit project Schoon Water voor Brabant. LTO heeft dit verzoek steeds ondersteund.

De plicht tot het inzaaien van vanggewassen na de teelt van maïs geldt voor de zand- en lössgronden. De vanggewassen hebben als functie om de uitspoeling van stikstof in het najaar en de winter te voorkomen.

Mooie aanvulling

'Wij zien Japanse haver als een mooie aanvulling op de al toegestane vanggewassen', zegt LTO-beleidsmedewerker Jaap van Wenum. 'Een belangrijk voordeel ten opzichte van onder meer grassen is de bestrijding van schadelijke aaltjes als Pratylenchus penetrans.'

Verder heeft Japanse haver volgens Van Wenum een snelle beginontwikkeling. 'Bovendien sterft het gewas in de winter meestal op natuurlijke wijze af. Doodspuiten met glyfosaat is daardoor meestal niet nodig.'

Weer

 • Dinsdag
  19° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  20° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  40 %
Meer weer