Energie besparen met schonen cichorei

Door bij het laden de cichorei te reinigen, is een aanzienlijke besparing op energie mogelijk. Dat komt door minder transport van tarra.

Een aangepaste aardappelreiniger in het Noordoosten en een speciale Holmer-cichoreireiniger in het Zuidwesten zijn de meest kansrijke machines om tarra bij het verladen te verwijderen.

Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten van praktijknetwerk Tarrareductie Cichorei. De metingen bij de verschillende machines vonden plaats tijdens de cichoreicampagnes van 2013 en 2104.

Tarrapercentage

Voor de aardappelreiniger betekent reinigen dat op elke 500 hectare cichorei 48 vrachtwagens minder (5,4 procent) hoeven te rijden naar de fabriek in Roosendaal. Daarbij is uitgegaan van een daling van het tarrapercentage van 13 naar 9 procent.

Voor de Holmer cichoreireiniger is uitgegaan van een daling van het tarrapercentage van 17 naar 10 procent. Dat betekent dat er 82 vrachtwagens minder (8,8 procent) naar de fabriek in Roosendaal hoeven te rijden.

Als rekening wordt gehouden met het energieverbruik van de reinigingsmachines, bedraagt de energiebesparing in het Noordoosten 5,2 procent en in het Zuidwesten 7,8 procent. Daarnaast zorgt minder grond voor energiebesparing in de fabriek.

Verliezen

De aardappelschoner laat op zand- en dalgrond in Noord-Nederland een reiniging zien 37 tot 50 procent. De cichoreiverliezen blijven beperkt tot maximaal 2 procent. Gemiddeld is het verlies 1,1 procent.

De Holmer-cichoreireiniger is speciaal geschikt voor natte klei en verwijdert 40 tot 60 procent van de tarra. De verliezen aan cichorei blijven beperkt tot (ruim) 1 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer