Duidelijkheid+nodig+voor+water+mestverwerking
Nieuws
© nieuwe oogst

Duidelijkheid nodig voor water mestverwerking

Een eenduidige aanpak van de vergunningverlening voor de lozing van water uit mestverwerkingsinstallaties is prima. Maar het moet leiden tot betere voorwaarden en niet tot een aanscherping van de normen.

Dat is de reactie van LTO Nederland op een initiatief van waterschappen uit Zuid- en Oost-Nederland. Die willen samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu komen tot een uniforme aanpak van het verlenen van lozingsvergunningen aan mestverwerkers.

LTO juicht meer duidelijkheid en meer snelheid bij de vergunningverlening toe. ‘Daar is in de praktijk grote behoefte aan’, aldus LTO-medewerker Harry Kager.

Nieuwe technieken

Hij benadrukt dat goede afspraken over een uniforme aanpak ook meer mogelijkheden kunnen scheppen voor nieuwe technieken. Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat biologische zuivering, ook met nageschakelde technieken, niet voor een vergunning voor lozen op het oppervlaktewater in aanmerking komt.

Het geloosde water is bij sommige nieuwe technieken wel schoon, maar in zo’n proces heeft de vereiste omgekeerde osmose niet plaatsgevonden. Kager: ‘Dergelijke hobbels moeten ze snel mogelijk worden weggenomen.’

Antibiotica

In de brief die de waterschappen naar het ministerie van I&M stuurden, wordt gesuggereerd dat water uit mestverwerkingsinstallaties bijdraagt aan de resistentie van bacteriën tegen bepaalde antibiotica. LTO verwerpt die suggestie met klem en heeft daarom de brief ook niet mee ondertekend.

‘Schoon is schoon’, stelt Kager. ‘En als het water schoon is, moet je kunnen lozen. Vanuit dat uitgangspunt willen wij meedenken over de vergunningverlening aan mestverwerkingsinstallaties.’

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer