Creatieve+financiering+mestverwerking
Nieuws
© jos thelosen

Creatieve financiering mestverwerking

Banken zijn voorzichtig bij het financieren van mestverwerkingsplannen. Initiatiefnemers zoeken naast traditionele financiering naar andere mogelijkheden om geld aan te trekken.

Greenferm wil via crowdfunding geld binnenhalen voor de bouw van een mestverwerkingsinstallatie in Apeldoorn, met een capaciteit van 350.000 ton mest per jaar.

Als de komende weken de vergunningen worden afgegeven, kan de bouw in september of oktober starten. In totaal investeert GreenFerm 8,4 euro miljoen in de bouw van de mestverwerkingsinstallatie.

Crowdfunding

De bedoeling is om via crowdfunding 200.000 euro binnen te halen. Greenferm biedt deelnemers een rendement van 8 procent per jaar.

Berend Dunsbergen, mede-eigenaar van Greenferm, meldt dat nieuwe berekeningen duidelijk maakten dat ruim een ton ook genoeg is om de begroting sluitend te krijgen. Dat bedrag was al na enkele weken binnen en de inzamelactie daarna stopgezet.

Duur middel

Dunsbergen concludeert dat crowdfunding een interessant middel is om financiering van mestverwerking rond te krijgen. 'Maar het is ook een duur middel. Daarom hebben we crowdfunding slechts ingezet voor een relatief klein deel van de financiering.'

De rest vult GreenFerm met eigen middelen en met hulp van de bank aan. De rente die Greenferm daarvoor betaalt, is lager dan het bij crowfunding uitbetaalde rendement.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer