Potrozen leveren meer op

De middenprijs van potrozen bij bloemenveiling FloraHolland ligt dit jaar hoger dan vorig jaar.

Joost van WinsenIn de eerste 39 weken van dit jaar lag de gemiddelde uitbetaalprijs op 1,30 euro per stuk, wat zo’n 0,04 euro hoger is dan in 2014. De betere prijs werd bereikt in een markt met kleiner aanbod. Telers voerden dit jaar 36,5 miljoen stuks aan op de veiling, terwijl de teller na de eerste 39 weken van 2014 op 37,5 miljoen stond.
De 1 miljoen stuks achterstand ten opzichte van 2014 en de hogere middenprijs in 2015 hebben tot gevolg dat FloraHolland in de eerste negen maanden van dit jaar een omzet heeft behaald die net iets hoger is dan vorig jaar: 47,51 miljoen tegen 47,47 miljoen euro.
De bloemenveiling bereikte met potrozen in 2014 een jaaromzet van bijna 56 miljoen euro. De totale aanvoer lag toen op 46,7 miljoen stuks en er werd een middenprijs gerealiseerd van 1,20 euro per stuk.
FloraHolland ziet de omzet met potrozen al enkele jaren stijgen. Tien jaar geleden, toen Nederland nog twee grote bloemenveilingen rijk was (het oude FloraHolland en Bloemenveiling Aalsmeer), zetten die twee 27,1 miljoen euro met de plant om.
De stijgende omzet van de afgelopen tien jaar is te danken aan een grotere aanvoer een hogere prijzen.
Ter vergelijking: de aanvoer op de twee veilingen in 2005 was 26,5 miljoen stuks groot. De gemiddelde prijs was toen 1,02 euro per stuk. In de eerste jaren daarna zakte de middenprijs zelfs enkele keren onder de 1 euro, maar de laatste vier jaar zit die steevast boven de 1,10 euro.
Dertien telers voeren bij FloraHolland potrozen aan. Daartussen zitten zeven à acht grote bedrijven. Volgens FloraHolland is de afgelopen jaren het verloop onder de telers niet groot. Het overgrote deel van het aanbod komt uit Nederland en een klein percentage uit Denemarken.
De verkoop via bemiddeling vormt de hoofdmoot en groeit nog steeds. In 2010 lag het aandeel van Connect op 69 procent; vorig jaar was het 78 procent.
De potrozen die via FloraHolland worden verhandeld, gaan naar alle landen in Europa. Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland zijn de belangrijkste afnemers. ‘Verhoogde interesse zien we in Rusland en Polen’, zegt een woordvoerster van FloraHolland. Op de Europese markt ondervinden de Nederlandse telers concurrentie uit Denemarken.

Tweekleurig

Traditioneel is rood veruit de favoriete kleur. ‘Nu zien we dat grootbloemige rozen ook goed worden gewaardeerd. Tweekleurige en geurende rozen winnen aan populariteit’, schetst de woordvoerster de ontwikkelingen
De potroos is woonplant van de maand juli 2016. ‘Potrozen zijn het meest bekend als kamerplant, maar in de zomer zijn ze uitermate geschikt om buiten op de terrastafel of patio te plaatsen’, wijst de woordvoerster op een ander gebruik.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer