Klimaatzaak

Al met de keuze van zijn naam heeft paus Franciscus de toon gezet voor zijn visie op mens, dier en natuur. Continu houdt hij ons een spiegel voor en roept hij ons op zorg te dragen voor onze leefomgeving.
Paus Franciscus neemt geen blad voor de mond. De oorzaak van klimaatverandering zijn wij zelf, aldus de paus. Hij uit scherpe kritiek op een politiek en economisch kortetermijnbeleid dat de schouders ophaalt over gevolgen op lange termijn voor mens en milieu.
In onze wereld heeft alles met alles te maken. Als je je inzet voor het milieu, dan kan het niet zo zijn dat je geen hart hebt voor het lot van de stromen vluchtelingen die nu in ons land aankomen.
In de encycliek (pauselijke brief) Laudato Si’ die in juni is uitgekomen, geeft paus Franciscus in klare taal zijn visie op mens en natuur. Alles wat geschapen is, heeft een waarde in zich. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar dat is het niet.
In het dominante denken van de laatste eeuwen werd de aarde toch vooral gezien als een hoeveelheid grondstoffen, die ten dienste stond van de mens. We konden er - naar willekeur - over beschikken.
Die manier van omgaan met de aarde heeft geleid tot grote uitputting van de bodem en ontwrichtingen in samenlevingen.
Humanitaire drama’s ontstonden door grote conflicten en miljoenen mensen raakten op drift over heel de wereld.
Laudato Si’ nodigt ons uit om te werken aan een wereld die toekomst biedt aan de generaties die na ons komen en aan de gehele schepping.
Dit najaar trekken over de hele wereld mensen te voet naar Parijs om hun stem te laten horen over het klimaatbeleid. Met deze tocht laten ze wereldleiders weten dat de onderhandelingen van de klimaattop niet over cijfers gaan, maar over de toekomst van de wereld.

Marielle Beusmans,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer