Gebruik aardwarmte in vijf jaar verdubbeld

Het gebruik van aardwarmte en bodemenergie is tussen 2009 en 2014 meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gebruik+aardwarmte+in+vijf+jaar+verdubbeld
© Roel Dijkstra

Deze relatief nieuwe energiebronnen waren in 2014 goed voor ruim 4 procent van het verbruik van hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie zelf maakt nog geen 6 procent uit van het totale energieverbruik in Nederland.

Vooral glastuinbouwbedrijven passen deze techniek toe om kassen te verwarmen. Op dit moment gebeurt dit op tien locaties in Nederland.

Risico's beperken

Om het gebruik van aardwarmte te stimuleren en de risico's voor initiatiefnemers te beperken, heeft de overheid de Garantieregeling Aardwarmte in het leven geroepen die een gedeelte van het risico op het misboren afdekt.

Vanaf 2012 komen aardwarmteprojecten ook in aanmerking voor subsidie. Op 1 maart 2015 was voor 36 projecten in totaal voor 1,1 miljard euro aan subsidie toegezegd.

Kantoorgebouwen

Deze techniek wordt vooral toegepast in kantoorgebouwen, maar ook in woningen en kassen. In de laatste vijf jaar is de warmteproductie uit bodemenergie met 80 procent toegenomen, meldt het CBS.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer