Weidevogelbeheer Drenthe

Nu de provincie de subsidies voor het weidevogelbeheer in Drenthe afschaft, wil dat nog niet zeggen dat alle activiteiten stoppen.

In het buitengebied rond Dalen worden de komende zes jaar nog gewoon beheermaatregelen vergoed. Dat bevestigt weidevogelcoördinator Jaap van Gorkum van Landschapsbeheer Drenthe.
Maar ook in de andere delen van Drenthe gaan het beschermen van nesten en andere activiteiten door. Verschil is dat die activiteiten niet meer worden vergoed.
'Nu provincie Drenthe stopt met de vergoedingen voor weidevogelbeheer, valt het rijksgeld ook weg. Drenthe wordt niet gezien als een weidevogelprovincie, maar wel kansrijk als leefgebied voor de akkervogel', stelt Van Gorkum vast.
In Drenthe zijn 34 groepen vrijwilligers actief met weidevogelbescherming. Van Gorkum verwacht dat die gewoon doorgaan. 'Er zal veel minder aan uitgesteld maaibeheer worden gedaan en het laten staan van 50 vierkante meter gras rond een legsel zal ook afnemen.'
De weidevogelgroep in Wapserveen meldt daarentegen dat daar komend jaar zeker 100 hectare plasdras wordt gecreëerd, evenals 6 hectare uitgesteld maaibeheer.
Van Gorkum zoekt intussen naar nieuwe financiering voor bekostiging van de activiteiten, zoals via de Postcodeloterij. 'Daarnaast bedenken we alternatieven, zoals het uitdunnen van houtwallen in de beekdalen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer