Wellness levert meer weidevogels op

De proef met Weidevogel Wellness op het grasland van melkveehouder Leen Verkaik in het Utrechtse Montfoort heeft vijftig broedparen opgeleverd.

Wellness+levert+meer+weidevogels+op
© Streekfonds Utrechtse Waarden

Verkaik zette begin dit jaar achttien onrendabele hectares grasland onder water voor de weidevogels. Deze Weidevogel Wellness is een proef van Agrarische Natuurvereniging Lopikerwaard, Streekfonds Utrechtse Waarden en betrokken bewoners.

Student Dirk Rietveld van de agrarische hogeschool CAH Vilentum in Dronten heeft voor het Streekfonds de Weidevogel Wellness onderzocht. De weidevogels blijken de locatie bijzonder aantrekkelijk te vinden.

Grutto

Vooral de grutto deed het erg goed met vijftien nesten (vier meer). Veel nesten zijn gebouwd op het stro uit de vaste mest. Dat zorgt voor warmere eieren en sterke kuikens.

Bij het koude en natte weer trokken de grutto’s met hun kuikens naar weilanden met schapen en koeien. Zij vonden bij de mest veel insecten. Circa 30 procent van hun kuikens zijn door roofdieren gegeten. Meer dan dertig jongen vlogen uit.

Tureluur

De tureluur blijkt een topper. Er waren veel kuikens en door hun snelle ren konden ze de roofdieren voorblijven: dertig uitgevlogen jongen uit twaalf nesten. Bij de scholeksters werden, zoals altijd, vier of vijf jongen vliegvlug, dat is ongeveer één per nest.

De kievit had het daarentegen moeilijk. Het koude voorjaar zorgde voor veel verloren nesten en kort gras waar de jongen een makkelijke prooi zijn voor roofvogels. Minder nesten en minder jongen dan vorig jaar, de score is ongeveer vijftien nesten met toch nog 25 uitgevlogen vogels.

Verwend

'De weidevogels vinden in de Weidevogel Wellness alles wat ze nodig hebben,' vertelt Rietveld. 'Er is genoeg voedsel, rust en ruimte. Daarbij worden de weidevogels echt verwend. De familie Verkaik verbetert doorlopend hun acties voor de weidevogels, zoals de vaste mest met stro. Dat levert veel uitgevlogen kuikens op', constateert de student.

'Weidevogelbeheer wordt normaal uitgevoerd met subsidies die altijd wonderlijke beperkingen en eisen hebben. Die passen niet altijd bij een gepassioneerde boer, die dagelijks in het land loopt. Hier hebben we weinig last van regels, het gaat om praktisch resultaat', aldus Rietveld.

Landelijke trend

Het succes gaat in tegen een landelijke trend. Bijna overal is sprake van afname, maar in de Weidevogel Wellness blijft de populatie stabiel.

Rietveld: 'Verkaik hoopt op groei, maar dat valt niet mee. Het succes is niet alleen mensen opgevallen, maar ook roofdieren. Die eten helaas heel wat eieren en kuikens.' De buizerds, kiekendieven en zelfs wilde katten profiteren van dit succes. Ongenode gasten aan tafel, volgens boer Verkaik. Desondanks worden veel kuikens groot.

Geld

Streekfonds De Utrechtse Waarden wil streekbewoners uitdagen tijd, creativiteit of geld te investeren in de Weidevogel Wellness.

De eerste mensen hebben zich al aangemeld en denken mee hoe dit project met minimale subsidies ook in 2016 is uit te voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer