Weidevogelbeheer+in+Ronde+Hoep+effectief
Nieuws
© Kees de Leeuw

Weidevogelbeheer in Ronde Hoep effectief

Het agrarisch natuurbeheer van boeren in polder Ronde Hoep bij Ouderkerk aan den Amstel is bijzonder effectief. Zeker ook vergeleken met andere regio's in het land, meldt provincie Noord-Holland.

Dankzij veelvuldige tellingen, evaluaties, regelmatig bijstellen van de aanpak en door kennis te delen, is de hoeveelheid gruttogezinnen in tien jaar gestegen van 80 naar 360.

En waar tien jaar geleden 70 procent van de broedgevallen mislukte, lukt nu 80 tot 90 procent doordat er veel meer wordt gedaan dan nesten beschermen.

Samenwerking

Samenwerking met Landschap Noord-Holland, coördinatie door de coöperatie Noord-Holland-Zuid en tien jaar lang onderzoek, evaluatie en tussentijdse aanpassingen verklaren het succes.

Aan het reservaat in de Ronde Hoep grenzen agrarische percelen die de boeren speciaal voor weidevogels beheren. Door samen te werken met buurboeren kunnen zij het beheer beter afstemmen en betere resultaten boeken.

Buurboer

In de praktijk gebeurt dit bijvoorbeeld doordat de ene boer zijn land laat maait om nesten te beschermen en de buurboer zijn land juist vroeg om later in het voorjaar een veilig leefgebied voor kuikens, 'kuikenland', te creëren.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer