Meer kansen bij huidige Maatlat 2015

Het nieuwe Besluit emissiearme huisvesting is sinds 1 juli 2015 van kracht en per 1 januari 2016 zal de nieuwe Maatlat Duurzame Veehouderij 2016 (MDV 10) van kracht zijn.

Wilko MensinkEen duurzame melkveestal heeft als voordeel dat er tot maximaal 5.000 euro per dierplaats MIA/Vamil mag worden toegepast (norm 2015). Dit kan naar verwachting een voordeel opleveren van ongeveer netto 20 procent. Uitgaande van een melkveestal van 650.000 euro kan de belastingbesparing 130.000 euro bedragen. Bij de beoordeling of de meerkosten van de MDV-stal verantwoord zijn, moet dit aspect worden meegenomen. Uiteraard is dit per situatie verschillend en zal de te verwachten belastingbesparing vooraf moeten worden berekend.
Het voorgestelde ambitieniveau voor MDV 10 met betrekking tot de ammoniakmaatlat is het probleem. Zoals de voorstellen nu zijn, kunnen nog maar enkele emissiearme systemen voldoende punten behalen om in aanmerking te komen voor de MDV 10. Het ammoniakambitieniveau is nog in discussie bij SMK. Wellicht is er sprake van een gefaseerde verhoging van het ambitieniveau. Bij fasering zouden meerdere emissiearme vloersystemen ook in 2016 nog aan de MDV 10 kunnen voldoen. Zekerheid hierover is nu dus nog niet te geven.
In het nieuwe Besluit emissiearme huisvesting per 1 juli 2015 is er geen onderscheid meer tussen de ammoniaknorm bij beweiding en permanent opstallen. Het SMK wil daarom de huidige beweidingspunten binnen de maatlat anders invullen. De stichting zoekt wel naar alternatieven, maar dat moeten controleerbare indicatoren zijn, zoals een beweidingspoort of weidegangcertificaat. Vanwege deze wijziging over de beweiding worden de maatlatten dierenwelzijn, diergezondheid en fijnstof in 2016 ook aangepast.
Positief aan de voorstellen voor de MDV 10 melkvee is dat de norm voor de breedte van de ligboxen weer 1,15 meter hart op hart terug is. De norm voor de ligboxen in 2015 was de binnenwerkse maat.

Maatlat 9 (2015)

Is het verstandig om gebruik te maken van MDV 9 (2015)? Wanneer er in 2015 nog verplichtingen worden aangegaan (= tekenen van opdrachten) voor de bouw van een nieuwe stal, kan nog gebruik worden gemaakt van de maatlat 2015 (MDV 9). Wanneer u een emissiearm systeem wilt kiezen dat in 2016 een probleem zou kunnen opleveren voor de MDV 10, is het verstandig uw plannen nu al te bespreken. Als u bouwplannen heeft, screen dan nu uw plannen op de maatlat.
Samen met een maatlatspecialist van MKB Adviseurs Food & Agri kunt u de verschillende opties doornemen. Hiervoor kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met MKB Adviseurs Food & Agri.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer