'Varkens doen 't beter op Duits voer'

Varkenshouders die overschakelen op voer van een Duitse voerleverancier doen dit vooral omdat ze vinden dat de dieren het er beter op doen.

Nieuwe Oogst sprak met diverse varkenshouders die Duits voer verstrekken. Opmerkelijk genoeg willen de meesten niet met hun naam in de krant. Ze geven aan geen behoefte te hebben om Nederlandse voerproducenten onnodig tegen de schenen te schoppen. Sommige varkenshouders zijn alleen bij de biggen omgeschakeld naar Duits voer en verstrekken de overige diercategorieën nog steeds voer van een Nederlandse voerleverancier.
Dat is niet het geval bij Tim Krabben in het Gelderse Mariënvelde. Hij schakelde in november 2014 geheel over op voer van de Duitse voerproducent Una Hakra in Hamburg. Enthousiaste verhalen van collega's waren voor Krabben de aanleiding om zich te gaan oriënteren. 'Als je als varkenshouder wilt overleven, moet je het op alle bedrijfsonderdelen goed doen en voortdurend zoeken naar verbeterpunten', zegt hij.
Net als zijn collega's concludeert Krabben dat de varkens het beter doen op het voer van over de grens. 'Je ziet het gewoon aan de dieren. De biggen zijn minder bleek en glanzen meer.'
Overgestapte varkenshouders melden dat hun biggen minder problemen door streptokokken en E. coli hebben. Wat het verschil maakt in voerkwaliteit is volgens hen lastig aan te geven. 'Ik vermoed dat de Duitsers meer volledige granen in het voer doen en minder schroten', zegt Krabben. Hij is tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding van het voer.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer