Samenwerking sleutel tot succes

De initiatiefnemers van de petitie GeenPeil maakten bekend dat ze ruim 440.000 handtekeningen hebben ingezameld. Binnen zes maanden zal er daarom een referendum worden gehouden waarin indirect de invloed van de EU ter discussie wordt gesteld. Toch lijken veel kwesties onoplosbaar zonder Europa. Denk aan de fosfaatproblematiek.
Het Nederlandse fosfaatbeleid is gebaseerd op het EU-milieudoel. Het vakblad V-Focus concludeerde onlangs nog dat er een groot verschil is tussen het doel en de metingen. Het lijkt er volgens V-Focus op dat ongeveer de helft van de fosfaatvervuiling die aan de landbouw wordt toegeschreven, niet uit de sector afkomstig is. Een veel groter deel dan tot nu toe werd aangenomen zou worden veroorzaakt door rioolzuiveringen. Afgelopen week heb ik de Europese Commissie om opheldering gevraagd over deze kwestie.
We zullen andere landen nodig hebben om grensoverschrijdende dossiers zoals de fosfaatkwestie aan te pakken. Dat geldt ook voor de beperking van de uitstoot van stikstof. Terwijl de stikstofneerslag bij boeren tot in detail moet worden berekend, geldt er geen quotum voor vervuilende auto’s. De heilige koe wordt ontzien, terwijl de koe in de wei het moet ontgelden. Dat heeft het schandaal rond Volkswagen weer eens aangetoond.
Europa is overigens ook van groot belang op politiek niveau en staat niet voor niets voor vrede, voedsel en veiligheid. Het is gemakkelijk om kritiek te hebben op onze Franse collega’s als ze steun eisen voor hun boeren, maar zij hebben tegelijkertijd wel een grote invloed op wat zich in Europa afspeelt.
Als we tijdens het Nederlands voorzitterschap van de raad in 2016 willen dat er ook daadwerkelijk naar ons geluisterd wordt, dan zullen we af en toe achterom moeten kijken en niet voortdurend de kar willen trekken. Want er zijn ook landen die niet altijd het beste jongetje van de klas zijn.
Wanneer euroscepsis in de vorm van een referendum de boventoon gaat voeren, kan het echter nog erg moeilijk worden voor het kabinet om resultaten te boeken. Knap lastig voor ‘postzegel’ Nederland, waar samenwerking met andere staten vaak de sleutel is geweest tot succes.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer