Eind 2015 nieuw prijssysteem Vion

Vion wil naar een evenwichtiger prijssysteem met stabielere varkensprijzen voor vaste leveranciers. Tegen het eind van het jaar verwacht het bedrijf daarin de eerste stappen te zetten. De Brabantse slachterij maakte dat donderdag bekend.


Eind+2015+nieuw+prijssysteem+Vion
© Archief Marcel Bekken

Vion onderzoekt al langere tijd de mogelijkheden van een evenwichtiger prijssysteem voor zijn leveranciers. Ex-Vion topman Michiel Herkemij maakte daarvan in mei 2014 al melding in Nieuwe Oogst. In februari van dit jaar refereerde toenmalig directeur Godert Tegelberg daar ook aan tijdens een symposium in Duitsland.

Onregelmatigheden in prijsvorming

Vion geeft nu een versnelling op een nieuwe prijssystematiek. Aanleiding vormen, aldus Vion in een persbericht, de onregelmatigheden afgelopen weekend bij de vaststelling van de beursprijs voor vleesvarkens. Die werd aanvankelijk vastgesteld op min vier cent.

Daarna ingetrokken door onduidelijkheden bij de totstandkoming en later definitief genoteerd. Hoewel de notering bij Vion op de gebruikelijke wijze werd gepubliceerd, ondervond de onderneming nadeel van de gang van zaken omdat er in de nationale en internationale markt discussies ontstonden, aldus Vion.

Discontinuë productie

Een groot aantal varkenshouders reageert op prijsschommelingen door leveringen naar voren te halen of uit te stellen. Als gevolg hiervan wordt Vion Food van week tot week geconfronteerd met verschillen in aanvoer. 'Dit leidt tot discontinuïteit in de productie', schrijft Vion.

Behalve dat de aantallen varkens van week tot week variëren, ontstaan er ook verschillen in kwaliteit. Het gevolg is dat Vion Food veel extra inspanningen doet en productiekosten en kosten maakt bij de afzet om afnemers van vlees en vleesproducten goed te bedienen.

Stabielere prijs

Om meer continuïteit te realiseren, de vleesmarkt beter te bedienen en kosten te besparen streeft Vion Food naar een stabielere varkensprijs voor de vaste leveranciers. Naar verwacht zet Vion eind dit jaar de eerste stappen naar een evenwichtig prijssysteem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer